Tudi tokrat obravnavamo starševski žargon v interakciji starši – otrok. Fenomen že 38 let opazuje vzgojiteljica v vrtcu Tatjana Brenčič Okoren. Pravi, da ni nobene potrebe po pačenju ali pretiranem pomanjševanju predmetov, otrok razume normalno govorico.

Z otroki pogosto govorimo v pomanjševalnicah, popačenkah in napačenkah

Tudi tokrat obravnavamo starševski žargon v interakciji starši-otrok. Fenomen že 38 let opazuje vzgojiteljica v vrtcu Tatjana Brenčič Okorn. Pravi, da ni nobene potrebe po pačenju ali pretiranem pomanjševanju predmetov, otrok razume normalno govorico.

Dr. Ljubica Marjanovič Umek: “Pomanjševalnice, izmišljene ljubke besede, poenostavljanje v skladnji, izpuščanje dvojine. To so prilagoditve, s katerimi mislimo, da bomo lažje nagovorili malčka.”

Zakaj se torej z otroki pogovarjamo drugače? “Da bi vzdrževali komunikacijo in da bi bil otrok zadovoljen, mi posnemamo njega," pojasnjuje psihologinja dr. Ljubica Marjanovič Umek. Tak govor otroci hitro prevzamejo, zato moramo otroke med odraščanjem popravljati in še enkrat učiti, namesto da bi z njim pravilno govorili že od začetka.

Tadej Košmrlj, Uršula Zaletelj