Prvenec Nemi film premierno pri Juretu Longyki

Izštekani presežek oddaje je bila glasba, ki je še nikoli niste slišali. Brest je ime nove superskupine, v kateri so se našli jazzovski kitarist in avtor glasbe Samo Šalamon, pevka Vesna Zornik in pesnica Kristina Kočan. V oddaji Izštekani na Valu 202 ste na svetovni dan poezije 21. marca 2017 lahko slišali premierno predstavitev njihove čudovite glasbe. Objavili so tudi prvenec “Nemi film” s štirinajstimi skladbami.

FOTOGALERIJA

Zgodilo se je pred kakim letom, mirnega popoldneva v domači dnevni sobi. Lahkotno preigravanje glasbe je rodilo besede, te so rodile zgodbo. Nastala je skladba “Tulpe”, ki je potrebovala glas. Samo in Kristina sta poklicala Vesno. Skladbo so posneli – in ugotovili, da verjetno ne bo ostalo le pri njej. Začelo se je novo, lepo poglavje v slovenski popularni glasbi. “Iz te preproste popoldanske ideje je nastala plošča, na kateri je štirinajst čudovitih skladb,” pripoveduje Kristina. “Štirinajst obrazov, kot bi imel štirinajst otrok. Od countryja, bluesa do Afrike, popa, tudi drum’n’bassa.

Glasba gre v uho, čeprav je na trenutke zahtevna,” pravi Samo. “Nisem se omejeval, skladbe imajo tudi neparne ritme, nenavadne harmonije, ritmično neobičajne vstope…”

Besedila so živa, nagajiva, duhovita, sanjava, včasih trpka, nikoli patetična. Doslej so objavili tri pesmi, “Tulpe”, “Kovčki” in “Sama v mestu”, skupaj z lepimi videospoti jih najdete na spletu.

Osrednji člani skupine Brest

Samo Šalomon je skladatelj in izvrstni jazzovski kitarist mednarodnega slovesa, seznam njegovih mednarodno izdanih albumov in sodelovanj s svetovnimi velikani jazza je res zavidljiv. Kristina Kočan je pesnica in prevajalka, njena prva pesniška zbirka “Šara” (2008) je bila nominirana za pesniški prvenec leta, nedavno je doktorirala iz sodobne ameriške poezije. Vesno Zornik najbolj poznamo kot pevko skupine Katalena, že vrsto let pa nastopa tudi s solističnimi glasbenimi podvigi in kot performerka. Pri ustvarjanju se jim pridružujejo še drugi izvrstni glasbeniki: basist Samo Pečar, bobnar Bojan Krhlanko, harmonikar Dani Marinič,multiinstrumentalist Boštjan Gombač, tolkalec Andrej Hrvatin, violinistka Špela Huzjak in kitarist Miloš Bogataj.

Jure Longyka