Vstajenje slovenskega hokejskega rivalstva

Hokejisti Olimpije in Jesenic so se zadnjič srečali v slovenskem pokalu, zdaj bi se lahko rivalstvo prebudilo tudi v drugih tekmovanjih

Sinoči se je v ligi EBEL končal redni del tekmovanja. Po še eni sezoni, ta je bila doslej najbolj turbulentna, je Olimpija predzadnja. Slovenskemu klubskemu hokeju manjka denarja in večnih derbijev, ki polnijo tribune. Pred koncem državnega prvenstva hokejski klub z Jesenic še vedno igra v drugi avstrijski ligi, v najboljšem regionalnem tekmovanju pa jih ni že pet let.

Klubski hokej v Sloveniji že nekaj časa životari, reprezentanca, z nekaj osvežitvami, pa njegovo stagnacijo še prenaša.

A je za zelene in rdeče vsaj malo pihnil svež vetrič, obljub in idej, teh prej sploh ni bilo, je po letošnji sezoni vsaj za vzorec. Da položaj ni rožnat, je potrdil tudi trener Olimpije Bojan Zajc: “V zadnjih mesecih smo šli skozi pekel. Motivacije nikoli ni manjkalo, borili smo se do zadnjih moči. Kar zadeva uveljavitev mladih hokejistov, je stvar pozitivna, saj je sedem, osem mladih igralcev potrkalo na vrata reprezentance. Zunaj ledenih ploskev pa nam je na pomoč priskočila tudi Mestna občina Ljubljana, z županom Zoranom Jankovićem na čelu.”

Pod Mežaklo se položaj izboljšuje. Prejšnji teden so imeli na tribunah kar 3000 ljudi, med njimi so bili slovenski politiki, predstavniki kitajske gospodarske zbornice in ruski poslovneži. Želja alfe in omege jeseniškega hokejskega ustroja Tomaža Razingarja pa je še vedno prikaz dobrih iger na ledeni ploskvi.

“Želja je hokej dvigniti na višjo raven. Če se bo pokazala možnost za nastop v ligi EBEL in hkrati možnost za obstanek Olimpije v tem tekmovanju, potem je to samo pozitivna stvar. Hokej bi z derbiji v Sloveniji napredoval. Dvakrat zapored smo igrali na olimpijskih igrah z reprezentanco. Skrajni čas je, da se stvari uredijo.”