Ustvarjalni tandem Žiga Virc in Boštjan Virc

Žiga (režiser in soscenarist) ter Boštjan Virc (soscenarist) na slovenski premieri filma Houston, imamo problem! v Kinodvoru.
foto: MMC RTV Slovenija

Žiga Virc in Boštjan Virc nista brata, sta pa avtorja filma Houston, imamo problem! Pravkar sta se vrnila iz Združenih držav, kjer sta na povabilo treh univerz, v Michigenu, Pensilvaniji in Columbia University v New Yorku, predstavila uspešni filmski projekt ter odgovarjala na številna vprašanja študentov in profesorjev.

Film je bil doslej predstavljen na več kot 40 festivalih, preveden je v več kot 30 jezikov, bil pa je tudi slovenski kandidat za nominacijo za oskarja za najboljši tujejezični film 2017.

Režiser Žiga Virc je bil s svojim kratkim študentskim filmom Trst je naš! leta 2010 nominiran za oskarja. Že med študijem je prejel več nagrad, med njimi tudi akademijsko in univerzitetno Prešernovo nagrado.

Producent in scenarist Boštjan Virc je tudi univerzitetni diplomirani komunikolog. Z Žigo sta odličen ustvarjalni tandem pri večini produkcij Studia Virc. V letu 2012 je z Žigom opravil šolanje v okviru Documentary Campus Masterschool.