Chatboti sicer niso odkritje tehnologije, so nam pa spet postali zanimivi, ko je konec lanskega leta Facebook razvil klepetalnega robota, ki živi v vašem Facebook okencu in se pogovarja z vami. Prvi chatboti so sicer nastali že pred desetletji, vendar še danes niso posebej priljubljeni ali razširjeni, tudi zaradi slovenščine, jezika, ki ga računalnik težko razume.

Klepetalni roboti oz. chatboti sicer niso odkritje tehnologije, so nam pa spet postali zanimivi, ko je lani Facebook razvil klepetalnega robota, ki živi v Facebook okencu (obstaja jih več kot 11.000) in se pogovarja z vami. Prvi klepetalni roboti so sicer nastali že pred desetletji, vendar še danes niso posebej priljubljeni ali razširjeni, tudi zaradi slovenščine, jezika, ki ga računalnik težko razume.

Prvi takšen klepetalni robot je nastal leta 1966. Robot Eliza je na vprašanje odgovoril s tvojim vprašanjem in uspelo mu je pretentati ljudi, da so se pogovarjali s človekom. 

“Ne vidim njegove uporabne plati. Če se pogovarjaš s človekom, se pogovarjaj s človekom! Če pa hočeš uporabljati računalnik, uporabljaj računalnik! Zgleda super, sliši se zanimivo, ampak se mi zdi, da gre za marketinško zadevo, da gre v razvoj preveč denarja. Klepetalni roboti so danes še vedno na ravni tiste Elize iz leta 1966.”

Timotej Lazar

Največja težava klepetalnih robotov je slovenščina, ker jo računalnik z vsemi njenimi končnicami in dvojino težje razume kot angleščino. Je pa navdušil slovenski klepetalni robot Troljo. Živi v vašem Facebooku in odgovarja na vprašanja o prihodu mestnega avtobusa. Nastaja v tovarni chatbotov in ker ima že več kot 4000 uporabnikov, njegovi razvijalci razmišljajo o nadgradnji in podobnih botih v slovenščini.

“Uporabniki upoštevajo navodila, vtipkajo na primer ime LPP-postaje. Kmalu pa te sprašujejo tudi, kako si in ali imaš punco.”

Miha Kočevar

“Zanimiva je psihologija ljudi, ko se soočijo s chatbotom, poskušajo dokazati, da so pametnejši od njega. Mi z odzivi počasi nabiramo knjižico slovenskega jezika in verjamemo, da je to ta vrednost, ki jo ustanavljamo.”

Emil Kozole

Odbita na Twitterju:

@Odbita @TviterusaMarusa @Val202 Amebis.si z Piflar in Klepec sta tehnicno najbolj napredna .si bota. Mogoce useful https://t.co/lYny95jpUt

— Oto Brglez (@otobrglez) February 9, 2017

Maruša Kerec