Izštekane novice

foto: Rafael Podobnik

Potem ko je za nami velik podvig Jurkija in Basistov, ki si ga lahko privoščite v spletnem arhivu, se izštekano leto nadaljuje! 21. februarja k nam pride duo Bakalina s številnimi gosti in novim podvigom Španabije. 21. marca bomo premierno predstavili glasbo nove zasedbe Brest. 18. aprila pa se bo izštekala legendarna rockovska skupina Lačni Franz

21. februarja 2017 – Bakalina z gosti – Španabije

Duo s Tolminskega BAKALINA je konec lanskega leta objavil četrto ploščo Španabije. Čudoviti niz španovij – sodelovanj s številnimi izvrstnimi glasbeniki – je izjemen korak na poti Janija Kutina in Renate Lapanja. Velik, a po drugi strani ne presenetljiv. Zdaj, ko je storjen, se zdi, da se je prej ali slej moral zgoditi. Njuno glasbo je težko opredeliti, nadevali so ji različne oznake, od rovtarskega šansona do biopopa. V Izštekane 21. februarja 2017 prihaja večina gostov s Španabij: skupina Salamandra SalamandraOktet Simon Gregorčič, Brencl banda, kitarist Dejan Lapanja, beatboxer Zlam’n’bejž in Accordion Group 4-8-8-16. Slišali bomo tudi jagodni izbor starejših skladb, njihova prejšnja sodelovanja ter morda celo kakšno povsem novo glasbeno španovijo …

Jurki & Basisti z gosti – Od dela se umira 30 let pozneje – v spletnem arhivu 

24. januarja 2017 smo v Izštekanih obudili trideset let staro skladbo Od dela se umira. Sredi osemdesetih jo je napisal Bojan Jurjevčič Jurki in jo uglasbil ter izvedel s svojo skupino Basisti. Navdihnila ga je pesem italijanskega avtorja vizualne poezije Luciana Orija z enakim naslovom. Z njo so Basisti na Pop delavnici 86 prejeli nagrado strokovne žirije. To in še veliko več izveste v oddaji, v kateri so pesem izvedli tudi številni Jurkijevi sopotniki in prijatelji. Slišali smo kar sedem zelo različnih izvedb! Jurki & Basisti so dodali še posebej izbran program svojih skladb iz vseh obdobij. Nastopili so Matevž Šalehar Hamo, Gojmir Lešnjak Gojc, Jacuzzy Krall, Aleš Hadalin, Stare device, Natriletno kolobarjenje s prahoPetra Trobec ter igralci Vesna Pernarčič, Marko Mandić in Uroš Fürst. Trije basisti – Jani Lah, Jani Hace in Jani Golob pa so pod imenom Bastrijani Jurkiju pripravili posebno presenečenje.

21. marca 2017 – Premiera nove zasedbe Brest 

Pretekla jesen je v slovenski glasbeni prostor prinesla še eno lepo novost. Brest je ime nove superskupine, v kateri so se našli džezovski kitarist in avtor glasbe Samo Šalamon, pevka Vesna Zornik, multiinstrumentalist Boštjan Gombač in tolkalec Andrej Hrvatin. Besedila piše pesnica Kristina Kočan, pri eni od dveh doslej objavljenih skladb pa je sodelovala tudi violinistka Špela Huzjak. In to je tudi skoraj vse, kar je doslej o njih znano! Doslej so objavili dve pesmi, Tulpe in Kovčki, skupaj z lepima videospotoma ju najdete na YouTubu. Spomladi napovedujejo izid prvega albuma in niz koncertov. V oddaji Izštekani na Valu 202 pa boste na svetovni dan poezije 21. marca 2017 priča premierni predstavitvi njihove čudovite glasbe.

18. aprila 2017 – Izštekani Lačni Franz 

Pred dobrima dvema letoma so vstali od mrtvih. Temeljito pomlajeni in z legendarnim Zoranom Predinom na čelu. Novovalovska, pankerska in rokovska skupina Lačni Franz je zaznamovala zadnja štiri desetletja slovenske rokovske glasbe kot malokatera druga. Vrnitev so začeli z nizom klubskih koncertov. “To je najboljši način, da osvojimo novo publiko in pomirimo stare fane,” je takrat dejal Zoran Predin. Podali so se v Srbijo, na Hrvaško, v BiH in druge dele nekdanje skupne države, kjer je bil Lačni Franz eden od najbolj spoštovanih slovenskih likov. Objavili so prvo novo pesem po dvajsetih letih Aleluja. In lani posneli novi album Ladja norcev. Udarna vrnitev bo 18. aprila 2017 dobila naslednje poglavje v oddaji Izštekani na Valu 202. Samo en način je, da ugotovite, kako bo zvenel: bodite zraven!

PREK SPLETA so na voljo številni dozdajšnji Izštekani

Kliknite tukaj ali tukaj ter izberite oddajo, ki bi jo poslušali. Nekatere so shranjene tudi v videoobliki.