Psi najraje poslušajo reggae in soft rock

Ob poslušanju določenih glasbenih zvrsti se raven stresa pri psih zmanjša, mačke pa se ravnajo po zvoku sesanja mleka

O pozitivnem vplivu glasbe na ljudi smo že govorili, zdaj pa so znanstveniki in glasbeniki z različnih koncev sveta potrdili še  učinek glasbe na živali. Profesor integrativne psihologije Neil Evans z univerze v Glasgowu je psom predvajal različne zvrsti in ugotovil, da nanje najbolje vplivata reggae in soft rock.

Na reggae playlisti je bilo veliko pesmi Boba Marleya, pa tudi sodobnejših reggea izvajalcev. Kar se tiče soft rocka, so bili med izvajalci Gerry Rafferty, Fleetwood Mac, Shania Twain, The Eagles in drugi.”

Kolega čez lužo, čelist ameriškega nacionalnega simfoničnega orkestra David Teie, pa že leta piše skladbe za mačke. Ironično, saj je nanje alergičen! V preteklosti je nastopal tudi z zasedbo Metallica, a pravi, da mačke tovrstna glasba ne gane preveč.

Človeška glasba se ravna po ritmu srca, mačja pa po zvoku sesanja mleka.  Namen predvajanja glasbe je enak kot za ljudi, da mačke pomiri in z njimi komunicira. Temelji na mačjem doživljanju sveta in njihovem razvoju.”

Mačke so opazovali živalski vedenjski strokovnjaki. Številne so se približale zvočniku, iz katerega je prihajala glasba, se ob njega drgnile in ga tako označile za svojo lastnino. David Teie pa kljub temu poudarja, da se vse mačke na glasbo ne odzivajo enako: “Nekatere se sploh ne. Neka gospa mi je pisala, da njene mačke glasba sploh ne gane, da je pa zelo všeč njenemu možu.”

Skladbe za pse:

Skladbe za mačke: