Z začetkom leta pričenja delovati 15 večgeneracijskih centrov, ki bodo v naslednjih petih letih ustvarjali možnosti za raznovrstno pomoč najranljivejšim skupinam, pripravljali preventivne programe za preprečevanje socialne izključenost ranljivih skupin in nudili prostor za vnovično tkanje niti med generacijami.

Centri bodo s posebnimi programi pomembna opora tudi otrokom in mladostnikom, tudi s svetovalnicami, učno pomočjo, popoldanskim varstvom in številnimi tečaji in dogodki, prav vse bo brezplačno!

V minulih tednih je že ali pa še bo po vsej Sloveniji začelo delovati 15 večgeneracijskih centrov, ki bodo v naslednjih petih letih, kolikor časa Ministrstvo za delo in Evropska unija iz Evropskega socialnega sklada zagotavljata sredstva za delovanje, ustvarili možnosti za raznovrstno pomoč najranljivejšim skupinam,  preprečevanjem socialne izključenosti in prostor za druženje vseh generacij.

“To je prostor druženja za vse generacije, ni pomembno, kakšno je njihovo socialno stanje ali kakšen je razlog, zakaj prihajajo. Pomembno je, da jih zanimajo vsebine, da se želijo družiti, pomagali pa jim bomo tudi takrat, ko ne bodo vedeli, na koga se obrniti, kako rešiti težavo, kako izpolniti obrazec, kje poiskati pomoč. Za otroke in mladostnike je na voljo učna pomoč, ki se je lahko udeležijo tudi starši, na voljo so različni tečaji, predavanja, druženja …”

– Nina Balent, predstavnica ZPM Moste Polje, ki skupaj s Slovensko filantropijo skrbi za ljubljanski center Skupna točka

Nobena dejavnost ne bo plačljiva in nobena starostno omejena, če le ljudi zanima. Čeprav želijo biti centri pomembna opora socialno šibkim, to nikakor ne pomeni, da so namenjeni samo njim oz. le tistim, ki bi sicer s plačevanjem takšnih dejavnosti lahko imeli težave. Prav tako so povsod dobrodošli tudi prostovoljci, ki bi na kakršen koli način radi sooblikovali vsebine in dogajanja.

Dejavnosti centrov v Ljubljani, Kranju, Zasavju, Postojni, Novi Gorici, Kopru, na Dolenjskem in v Beli krajini, v Velenju, Posavju, Celju, Mariboru, Radljah ob Dravi in Pomurju najdete na spletnih straneh in Facebooku posameznega večgeneracijskega centra.

Skupne spletne točke, na kateri bi bilo vse zbrano na enem mestu, ni, je le njihov seznam.

Je pa pomembna informacija, da dejavnosti ne bodo potekale le ne sedežih centrov, pač pa bo krajev, kjer se bodo lahko družili, informirali ter ponujali raznovrstno pomoč ali izobraževanje, veliko več.

 

Jana Vidic