Zdajšnji epidemiji gripe bo zelo kmalu sledilo povečano število bolnikov s pljučnico. Ta je nemalokrat usodna za starejše in kronične bolnike, a je vse prej kot nedolžna tudi za mlade, in sicer zdrave ljudi. Zapleti lahko človeka popolnoma onesposobijo in okrevanje zavlečejo tudi na nekaj mesecev, zato je kljub morebitnim neodložljivim obveznostim počitek res pomemben.

Zdajšnji epidemiji gripe bo zelo kmalu sledilo povečano število bolnikov s pljučnico. Ta je nemalokrat usodna za starejše in kronične bolnike, a je vse prej kot nedolžna tudi za mlade, in sicer zdrave ljudi. Zapleti lahko človeka popolnoma onesposobijo in okrevanje zavlečejo tudi na nekaj mesecev, zato je kljub morebitnim neodložljivim obveznostim počitek res pomemben:

“Pljučnica terja popoln počitek, brez stresa in dovolj časa za popolno okrevanje. Je resna bolezen in je lahko smrtna tudi pri mlajših, če se z zdravljenjem zamudi in pride do zapletov. Ko zdravnik postavi to diagnozo pljučnice, ni čas, da se igramo z življenjem!”

Opozarja prim. Katarina Osolnik, dr. med., specialistka pulmologinja z Univerzitetne klinike za pljučne bolezni in alergijo Golnik, izkušnjo z nekajmesečnim okrevanjem po pljučnici pa bo dodal tudi Matej Mrevlje, ki najprej ni imel simptomov, potem pa ga je začel pri vsakdanjih opravilih ovirati trdovraten kašelj.

Jana Vidic, Maja Stepančič