V Garmisch-Partenkirchnu je konec druge tekme novoletne turneje, ki letos praznuje svojo 65. obletnico. Slovenska reprezentanca je pred tekmo imela v ognju šest želez, največ pa si je obetala od trenutno vodilnega v skupni razvrstitvi svetovnega pokala Domna Prevca, ki je v poskusni seriji dosegel 139 metrov in za kar pet metrov preskočil vse konkurente.

Štirje slovenski skakalci so nastopili v drugi seriji, pod vrhom na 5. mestu pa je zaradi slabšega prvega skoka končal Domen Prevc, ki je v finalni seriji napredoval za nekaj mest, a ni bilo dovolj za četverico skakalcev pred njim, na čelu z Danielom Andrejem Tandejem, ki je dobil prestižno preizkušnjo na novega leta dan. Na drugem mestu je končal Kamil Stoch, na tretjem pa Stefan Kraft.

Peter Prevc je končal na 11. mestu, Cene Prevc na 24. in Jernej Damjan na 29. mestu.

Zmaga v #GaPa gre na Norveško: 1. Tande, 2. Stoch, 3. Kraft, 5. D. Prevc, 11. P. Prevc, 24. C. Prevc, 29. Damjan. #junakizime pic.twitter.com/CzjvIv19dF

— TVSLO Šport (@TVSLOsport) January 1, 2017

V drugi seriji je Domen Prevc skočil tako dobro, kot v poskusni seriji, obenem pa pri 139 metrih dolžine s strani sodnikov prejel same ocene 19.

Domen Prevc ?? bo najboljši Slovenec na tekmi #4hills. Z daljavo dneva 139 m je prevzel vodstvo in se že vzpenja po lestvici. #junakizime pic.twitter.com/fQnQEGIVVU

— TVSLO Šport (@TVSLOsport) January 1, 2017

Peter “četrt kilometer” Prevc je podkrepil besede Gorana Janusa po prvi seriji, potem ko je trener slovenske reprezentance dejal, da se Peter počasi, a vztrajno prebuja.

.@peterprevc ?? je skočil 3 m več kot v prvi seriji in prevzel vodstvo. #4hills #GaPa #Orli #junakizime pic.twitter.com/5RxT1WgefE

— TVSLO Šport (@TVSLOsport) January 1, 2017

Cene Prevc v Garmischu ne bo spet najboljši slovenski skakalec ..

Cene Prevc ?? je skočil 127,5 m in izgubil nekaj mest. #4hills #GaPa #junakizime pic.twitter.com/kjMY2U1gpx

— TVSLO Šport (@TVSLOsport) January 1, 2017

Jernej Damjan se je tudi v drugo podal po skakalnici in svoje delo opravil zelo vzpodbudno, predvsem zato, ker letos tekme še ni končal med prvimi tridesetimi.

Jernej Damjan?? je v drugo skočil 129,5 m in bo prvič v letošnji sezoni osvojil točke svetovnega pokala. #orli #4hills #GaPa #junakizime pic.twitter.com/ePs7UbQHEq

— TVSLO Šport (@TVSLOsport) January 1, 2017

Goran Janus je po koncu prvega dela tekme o slabši, a prebujajoči se formi Petra Prevca dejal: “Vesel sem, da smo ga uspeli prebuditi. Peter zdaj počasi napreduje, lepo ga je videti spet med najboljšimi.” O skritih željah za leto 2107 pa je dejal, da si želi predvsem zdravja svojih varovancev.

V finalno serijo v #GarmischPartenkirchen uvrščeni @DomenPrevc, @peterprevc, @CPrevc, @RealJDamjan #junakizime @SloskiSZS pic.twitter.com/FR4rCc2tCJ

— Iztok Majhenič (@iztokmajhenic) January 1, 2017

Malenkost slabše je Domen skočil v prvi seriji tekme in pristal pri 136 metrih, kar pomeni, da je po prvem spustu vseh skakalcev 17-letnik končal na osmem mestu. Njegova starejša brata Peter in Cene sta po prvem skoku na 13. in 16. mestu. Jernej Damjan je končal na 30. mestu in se uvrstil v finalno serijo, kar pa ni uspelo Anžetu Semeniču in Juriju Tepešu.

Še nekaj minut in začel se bo prenos #Vierschanzentournee iz #GarmischPartenkirchen na #tvs2. #junakizime pic.twitter.com/oZD4Gdpyqh

— TVSLO Šport (@TVSLOsport) January 1, 2017

Vstop v novo koledarsko leto v svetu smučarjev skakalcev je tudi tokrat minil zelo mirno in v sproščenem vzdušju, so pa tudi slovenski Orli morali zgodaj v posteljo, saj so navsezgodaj zjutraj že začeli s pripravami na drugo tekmo turneje.

Srečno 2017!#letimzorli #junakizime #sloskiteam pic.twitter.com/LUBMsqZQ60

— SLOSKI (@SloskiSZS) January 1, 2017

Zmagovalec prve tekme v Oberstdorfu je bil predvčerajšnjim Avstrijec Stefan Kraft. Med deseterico so bili trije Slovenci, najvišje se je zavihtel Cene Prevc, ki je zasedel osmo mesto.

Luka Štucin