Intervju

S stoenko je niso spustili na Lisico

S Katjo Koren Miklavec in Špelo Pretnar o spominih na mariborske tekme, njunih karierah in novih smučarskih generacijah

Katja Koren Miklavec in Špela Pretnar sta smučali v časih, ko se je naših smučark zaradi njihovih imenitnih dosežkov oprijel vzdevek “Vražje Slovenke”. Špela Pretnar je vrhunec svoje kariere dosegla leta 2000, ko je osvojila mali kristalni globus v slalomski razvrstitvi, sicer pa je v v svetovnem pokalu na najvišjo stopničko skupno stopila šestkrat.

“Spomnim se leta, ko smo zaradi vremena na Zlati lisici dve vožnji enega slaloma odpeljale v dveh dneh. Večer pred drugim delom slaloma sem želela v Ljubljano na koncert skupine Beastie Boys, a zaradi urnika nisem uspela, pa še Jaro Kalan (takratni direktor SZS in smučarski trener) mi ni dovolil, saj naj bi na Trojanah močno snežilo.”
– Špela Pretnar

Špela Pretnar

foto: Val 202

Katja Koren Miklavec, ki je na omenjeni dvodnevni Lisici zasedla 2. mesto, pa za svoj največji karierni uspeh šteje bronasto kolajno z OI v Lillehammerju leta 1994. Tudi v svetovnem pokalu je dosegla nekaj uspehov, največji je gotovo slalomska zmaga v Flachauu leta 1993. Kariera vrhunskih športnic je časovno močno omejena, ob slovesu Tine Maze pa se spominja tudi svojega.

“Vsako slovo je težko, zlasti, ko se poslavljaš od stvari, za katero si živel. Sama sem zaradi poškodb imela vsega že vrh glave. Spomnim se, ko sem se po nekem treningu v Mariboru pripeljala v cilj, postavila smuči v kot in takratnemu serviserju Žigi Žirovnik dejala, da se ne grem več.
– Katja Koren Miklavec

Katja Koren Miklavec pravi, da bi se danes morda odločila drugače, a spomini na zlate čase slovenskega smučanja ostajajo.