Po srednji šoli tujina

Miha Pipan: "Šolnine so v Angliji visoke, a tam imaš možnost najema študentskega kredita. Po šolanju ga odplačuješ le, če imaš več kot 21 tisoč funtov letne plače. Poleg tega kredit po 30 letih izgine - če je odplačan ali ne."

Univerza v Cambridgeu
foto: Alexandra Bellink

Kmalu se bodo dijaki četrtih letnikov odločali, na katero fakulteto se bodo vpisali. Včasih je odločitev preprosta, v nekaterih primerih pa težka, saj želenega študija ni mogoče študirati v Sloveniji. Takrat se začne projekt tujina. Tri študente – Miho, Leo in Ajo – smo poklicali in vprašali, kako težko je takoj po srednji šoli oditi študirat v tujo državo, kakšni so postopki prijave in vpisa na tuje fakultete ter ali se bodo sploh še vrnili v Slovenijo.

Lea Bernetič je že v srednji šoli vedela, kaj želi početi v življenju. Od otroštva jo je zanimala moda, zato se je želela z njo ukvarjati tudi profesionalno. Še kot dijakinja se je spogledovala s fakultetami v Londonu, a ni imela toliko sreče, da bi se na želeno lahko vpisala takoj po srednji šoli. Začetnemu razočaranju je sledila razumna odločitev, da bo eno leto raziskovala področje mode in se nato še enkrat prijavila na študij v Veliki Britaniji. Res se je vse izšlo, kot je načrtovala. Bila je sprejeta na Univerzo za kreativne umetnosti v Londonu in tam lani tudi diplomirala.

Miha Pipan je na Cambridgeu pristal po tem, ko je v drugem letniku srednje šole obiskal London in univerzo v Oxfordu. Takrat je prvič pomislil, da bi morda študiral kje na tujem. Spoznal je namreč, da to ni takšna misija nemogoče, kot se morda zdi na prvi pogled. Pravi, da se je po ugotovitvi, da Univerza v Cambridgeu ni samo za privilegirane posameznike in bogataše, prijavil na znanstveno tekmovanje za srednješolce, zmagal in to je bila vstopnica za eno od prestižnejših univerz na svetu.

Aja Trebec je študentka drugega letnika biologije na politehnični univerzi v pokrajini Marke, njena fakulteta pa je v Anconi. Za študij v tujini se je odločila zato, ker ni bilo primerljivega študija v Sloveniji.

*Spletna stran, na kateri si izbereš programe in oddaš prijave za študij v Veliki Britaniji, se imenuje UCAS