Personalizirana medicina je pred vrati

Kako bi bioinformatika v prihodnje izboljšala zdravljenje in prognostiko?

foto: Žiga Živulovič/Bobo

Podatkovno rudarjenje ali analiza velikih količin podatkov postaja vse bolj aktualno tudi na področju ved o življenju. Prejšnja leta so tako prinesla številne nove tehnologije, ki odkrivajo nepredstavljivo goro novih podatkov tudi na področju medicine, farmacije in genetike.

Raziskovalci se trudijo najti orodja, s katerimi bi lahko v teh podatkih iskali nova zdravila, izdelali individualni zemljevid posameznikovega osebnega zdravja in zanj oblikovali tudi čisto posebno diagnostiko.

“Mark Zuckerberg in njegova žena sta dala na mizo 600 milijonov dolarjev za raziskave personalizirane medicine za 10 let – mi se bomo skušali priključiti temu projektu, ker lahko z znanjem računalništva pomagamo.”

dr. Jure Leskovec, Stanford

Čeprav nam tak tip medicine lahko korenito izboljša življenje, številni svarijo, da utegne le še poglobiti vrzel med razvitim in razvijajočim se svetom. Medicina dveh hitrosti bi lahko postala še izrazitejša. Razvijajoči se svet je namreč dom za 84 odstotkov svetovnega prebivalstva, kljub temu pa za njegov zdravstveni sistem namenjajo le 12 odstotkov vseh izdatkov za zdravstvo v svetu.

Odbita na Twitterju: