Letos brez prebojnih inovacij

foto: Uradna stran CES

Tehnološko leto se je kot običajno začelo v Las Vegasu na največjem sejmu zabavne elektronike CES 2017. Vsi najnovejši izdelki najpomembnejših proizvajalcev, futuristične stvaritve in trendi v malem vesolju prebojnih tehnoloških rešitev na enem mestu.

Razstavni prostor je velik kar 250.000 kvadratnih metrov, na njem se predstavlja 3800 podjetij, obiskovalcev je več kot 200.000 in to kljub temu, da je sejem zaprtega tipa. Na družbenih omrežjih so zabeležili skoraj milijon in pol omemb.

CES je tako veliko veljavo dobil predvsem zaradi tega, ker se tam pokažejo tehnologije, ki bodo krojile prihajajoče leto. A letos, in glede tega se je strinjala večina opazovalcev dogajanja, industrija ni predstavila novih izdelkov, ki bi vzeli sapo.

“Letošnji CES je bil nekakšno razočaranje, res novih trendov ni bilo. Razlog je po mojem v tem, da so v preteklih letih nekatere tehnologije predstavljali prehitro.” – Tadej Jevševar, Chipolo

Ogromno pozornosti je vzbudil Amazon s svojo pametno pomočnico, imenovano Alexa, ki se odziva na glasovne ukaze. Sistem je vgrajen v avtomobile, zvočnike, robote, pametne telefone in celo hladilnike, po mnenju velikih medijskih hiš pa kaže največ potenciala za razvoj v zelo bližnji prihodnosti.

Omenjali smo že robote, kot pametni hišni pomočniki prihajajo na prizorišče v zelo različnih oblikah. Olly, ki je deloma tudi plod slovenskega znanja, je prejel štiri nagrade in pristal tudi na naslovni spletni strani britanskega BBC-ja.

“Mogoče najbolj opazna so bila samovozeča vozila. Letos so dosegla ogromen napredek, vzpostavljajo se celi sistemi in postajajo bolj avtonomna.” – Jan Medvešek, Emotech