Na piedestal

Artbeaters – Life Compass On!

artbeaters_promo_fotobenjaminkovac_004
foto: Benjamin Kovač

Po izjemno uspešnem prvencu Garden of Adventure so člani jazzovske skupine Artbeaters za nov album Life Compass On! združeni v novi, še boljši in večji zasedbi – v kvintetu. Artbeaters v sestavi Peter Ugrin – violina, Marko Čepak Maki – kitara, Aleš Ogrin – klaviature, Ilj Pušnik – bas, Janez Gabrič – bobni nadaljuje svoje edinstveno bendovsko glasbeno izražanje.Nastanek novega, drugega albuma je verjetno najtehtneje narekovala Ugrinova skladba Driftin’ on Vis, ki je zmagala na festivalu Jazzinty v kategoriji Jazzon, kot najboljša kompozicija in prejela 1. nagrado. Druge kompozicije na novem albumu Life Compass On! v glasbenem značaju sledijo slogu sodobnega izražanja. Celoten album temelji na edinstvenosti in na raznolikosti kompozicij, ki so med seboj smiselno povezane v glasbeno celoto v stilu večjega večstavčnega dela in zato so v sami vsebini albuma kompozicije enako priviligirane kot improvizacija.
Začetki zasedbe Artbeaters, dokaj nove glasbene zasedbe mladih, v tujini šolanih akademskih glasbenikov, sicer segajo v januar 2011. Eden izmed njihovih adutov je preseganje žanrskih okvirov. Artbeaters v svoji edinstvenosti violine v ospredju jazzovskih zasedb je stalna jazzovska skupina in redno deluje v slovenskem glasbenem prostoru.
Maja 2012 so se prijavili na 6. Mednarodno jazzovsko tekmovanje Europafest 2012 v Bukarešti. Med 160 prijavljenimi jazzovskimi zasedbami skupinami so se najprej uvrstili med 25 najboljših in na sklepni prireditvi, finalu, v teatru Odeon v romunski prestolnici zmagali.
Sledili so koncerti po festivalih in klubih v Sloveniji. Januarja 2013 so izdali svojo prvo studijsko ploščo z naslovom Garden of adventure. Prvenec z desetimi avtorskimi skladbami, ki je prinašal, čeprav žanrsko neopredeljene, koščke glasbe s celega sveta, je prejel številne pozitivne kritike iz tujine s strani profesionalnih glasbenih kritikov. Zasedba je prvič v zgodovini na istem tekmovanju, na 14. mednarodni delavnici in festivalu Jazzinty, prejela vse tri nagrade, poleg nagrade Jazzon za najboljšo kompozicijo je prejela še 2 nagradi: za najboljšo izvedbo ter za najboljši bend. Vrstila so se gostovanja in snemanja za tuje in domače radijske in televizijske oddaje. V novembru 2016 pa so posneli osem avtorskih skladb za drugi studijski album Life Compass On!, ki so ga izdali 27. decembra, na dan izida pa predstavili na koncertu v Ljubljani.
Tudi o tem v pogovoru s Petrom Ugrinom, članom zasedbe Artbeaters, ob glasbi z novega albuma ”Life Compass On!’ v oddaji Na piedestal.