Brendon Batson je v sedemdesetih letih prejšnjega stoletja postal prvi temnopolti nogometaš, ki je zaigral v prvi ekipi londonskega Arsenala v premier ligi. Rojen je bil v Grenadi in do devetega leta, ko se je z družino preselil v Anglijo, ni videl nogometa. V angleški prvi ligi je več let igral tudi za West Bromwich Albion, že med igralsko kariero pa je začel igrati pomembno vlogo v boju za enakopravnost.

“Marsikaj se je spremenilo na bolje, toda nogomet je le preslikava družbe kot celote. V družbi je precej diskriminacije, to je tudi del nogometa. Na primer temnopolti vratar Newcastla Shaka Hislop je bil žrtev takšne zlorabe na ulicah. Ko so tisti, ki so ga zmerjali, videli, da je to Shaka Hislop, so nenadoma želeli biti njegovi prijatelji. Mislim, da je prav on prvi nakazal 50 funtov kampanji Pokažimo rasizmu rdeči karton.

Za Arsenal je odigral samo deset tekem, je pa nekajkrat oblekel tudi dres angleške reprezentance B v nogometu, za katero ni dosegel nobenega zadetka. Še več, v 16-letni nogometni karieri je dosegel le šest zadetkov, a njegov boj ni potekal le na zelenicah. Zunaj njih Batson opravlja svoje pravo življenjsko delo.

“Kar zadeva samo zabavo – premier liga je fantastična za televizijo, je spektakularna, a če podrobno pogledaš kakšne akcije, si misliš: ojoj, kakšne napake v obrambi, tega morda ne bi videl v Italiji ali Španiji. To je dvojna težava, uvažamo veliko, izvažamo pa ničesar.”

Po koncu igralske poti je med drugim postal eden od vodilnih mož zveze profesionalnih nogometašev in svetovalec angleške nogometne zveze za enakopravnost.

“Premier liga je zdaj tako močna, da lahko izsiljuje angleško nogometno zvezo; zahteva lahko, kar hoče. Mislim, da je nogometna zveza izgubila upanje, da si povrne ta vpliv. V premier ligi nogometno zvezo vidijo kot organizacijo, ki skrbi za razvoj nogometa mladih, sebe pa kot organizacijo, ki skrbi za profesionalni nogomet.”

Aljaž Golčer