Od dela se umira - 30 let pozneje

Lani je minilo 30 let od nastanka enega od najbolj nenavadnih draguljev slovenske popularne glasbe, skladbe Od dela se umira. Ob tej priložnosti so Jurki & Basisti pesem obudili. A ne sami! V oddaji Izštekani smo slišali tudi številne izvedbe njihovih gostov. S sogovorniki smo skladbo postavili v tedanji in zdajšnji družbeni kontekst. Basisti pa so odigrali še del svojega železnega repertoarja. Nastopili so Matevž Šalehar Hamo, Gojmir Lešnjak Gojc, Jacuzzy Krall, Aleš Hadalin, Stare device, Natriletno kolobarjenje s praho, igralci Vesna Pernarčič, Marko Mandić in Uroš Fürst ter številni drugi.

Sredi osemdesetih let prejšnjega stoletja je mlademu glasbeniku Bojanu Jurjevčiču Jurkiju prišla v roke Antologija konkretne in vizualne poezije iz zbirke Kondor. “Pesem Od dela se umira Luciana Orija me je tako zadela, da sem še jaz napisal svojo z enakim naslovom. Takrat sem redno zamujal v eno od ljubljanskih Isker. Basisti smo jo potem hitro spravili vkup in jo posneli pri Činču,” pripoveduje Jurki. Četudi je bil to le demoposnetek, so ga glasbeni uredniki Radia Ljubljana takoj vzeli za svojega in skladbo najraje predvajali zgodaj zjutraj. Z njo so se Basisti uvrstili na Popdelavnico 86 ter nastopili ob bok skupinam, kot so Martin Krpan, Panda, Avtomobili, Pop design, Gu-gu, Bazar, zmagovalcem festivala Obvezna smer in drugim. Kitica Joj, kok sm jes dons utrujen in refren Od dela se umira sta postala redna spremljevalca delovnega ljudstva in se globoko usidrala v naš kolektivni spomin.

Basisti so z zmernim ritmom delali naprej, dočakali devetdeseta in še pred izdajo avtorske plošče objavili zbirko predelav Franeta Milčinskega Ježka Horuk v nove čase (1994). Jurki je postal priznani avtor glasbe za gledališče, film, oglase in otroke. Začetek novega tisočletja je obudil Basiste, ki so z vselej nekoliko spreminjajočo se postavo v dvanajstih letih izdali dva albuma: Dama in top (2002) ter Jurki & Basisti (2014).

Ob izidu predelav Ježka so Basisti že nastopili v oddaji Izštekani. Več kot dvajset let pozneje se je povod za novo gostovanje ponudil sam. Pesem Od dela se umira je preživela tri desetletja ter z nezaslišanim porastom prekarstva, zmanjševanjem vrednosti dela in novodobnim nespoštovanjem delavstva dobila nove, nikoli prej slutene razsežnosti. Znova se dogajajo stvari, za katere smo mislili, da smo jih pustili na smetišču zgodovine. Žilica Jurkiju in Basistom ni dala miru in začeli so snovati projekt, v katerem so njihovi glasbeni prijateljiGojmir Lešnjak Gojc, Jacuzzy Krall, Aleš Hadalinskladbo predelali. Duo Natriletno kolobarjenje s praho je z Jurkijem izvedel spoj z njuno sorodno sodobno skladbo Presežna vrednost bivanja, ki ga je zasnoval Janez Dovč in smo ga premierno že slišali decembra na koncertu Izštekanih 10 - Sounds of SloveniaMatevž Šalehar Hamo pa jo je zapel ob spremljavi Basistov. V goste sta prišla tudi posebna sogovornika, Vinko Möderndorfer in Boštjan Napotnik Napo, ki sta pomagala uvrstiti pesem v širši kontekst ter osvetliti problematiko odnosa do dela.

To pa še ni vse! Jurki & Basisti so v prenovljeni postavi izvedli tudi posebej izbran program svojih skladb iz vseh obdobij. Pri tem je sodeloval drugi niz gostov v tej res bogato izštekani oddaji: igralci Vesna Pernarčič, Uroš Fürst in Marko Mandić ter pevka Petra Trobec.

POGLED NAPREJ
21. februarja 2017 – BAKALINA z gosti – ŠPANABIJE
21. marca 2017 – PREMIERA nove zasedbe BREST
18. aprila 2017 – IZŠTEKANI LAČNI FRANZ

Jure Longyka