Že malčki se sporazumevajo v štirih jezikih

Otroci so zelo nadarjeni za jezike, v stiku z naravnimi govorci so se sposobni naučiti več jezikov že prva leta starosti

Simbolična fotografija
foto: Bobo

Tarik je ravno te dni dopolnil šest let. Obiskuje vrtec v središču Ljubljane. S simpatičnim fantkom in njegovo mamo Matejo smo se srečali pozno popoldne. Mali Tarik nam je demostriral, kako se sporazumeva v kar štirih jezikih: slovenščini, arabščini, hrvaščini in angleščini.

Kako je to mogoče? Otroci se začnejo učiti govora že takoj ob rojstvu. Najprej samo poslušajo in analizirajo glasove, ki jih slišijo. Po šestem mesecu začnejo oblikovati glasove, prve besede izrečejo po prvem letu starosti. Kaj se dogaja v možganih otrok, kako se prilagodijo različnim dražljajem in zakaj so se sposobni naučiti več različnih jezikov hkrati?

Preverili smo v večjezičnih družinah, na mednarodni šoli in se pogovarjali s slovensko nevroznanstvenico dr. Najo Ferjan Ramirez ter z dr. Barbaro Zurer Pearson, strokovnjakinjo za večjezičnost in avtorico knjižne uspešnice o tem, kako vzgojiti večjezične otroke.

VIDEO: med učenci mednarodne šole v Ljubljani

Po podatkih Statističnega urada Republike Slovenije (1. 1. 2015)  je v Sloveniji dobrih 12 tisoč večjezičnih družin, torej družin z mladoletnimi otroki v katerih je eden izmed staršev iz Slovenije, drugi pa iz tujine. Prek Twitterja se nam je oglasilo kar nekaj naših večjezičnih družin, nekateri so povedali, da otroke v večih jezikih vzgajajo predvsem spontano in da morda pogrešajo kakšne bolj konkretne usmeritve, nasvete.

AVDIO: Pogovor z dr. Najo Ferjan Ramirez