Otroci se začnejo govora učiti že takoj ob rojstvu, najprej samo poslušajo in analizirajo glasove, ki jih slišijo. Po šestem mesecu začnejo spuščati glasove, prve besede izrečejo po prvem letu starosti. Kaj se dogaja v možganih otrok, kako se prilagodijo različnim dražljajem in zakaj so se sposobni naučiti več različnih jezikov hkrati? Preverjamo v večjezičnih družinah, na mednarodni šoli in se pogovarjamo s slovensko nevroznanstvenico dr. Najo Ferjan Ramirez.

Otroci so zelo nadarjeni za jezike, v stiku z naravnimi govorci so se sposobni naučiti več jezikov že prva leta starosti

Tarik je ravno te dni dopolnil šest let. Obiskuje vrtec v središču Ljubljane. S simpatičnim fantkom in njegovo mamo Matejo smo se srečali pozno popoldne. Mali Tarik nam je demostriral, kako se sporazumeva v kar štirih jezikih: slovenščini, arabščini, hrvaščini in angleščini.

Kako je to mogoče? Otroci se začnejo učiti govora že takoj ob rojstvu. Najprej samo poslušajo in analizirajo glasove, ki jih slišijo. Po šestem mesecu začnejo oblikovati glasove, prve besede izrečejo po prvem letu starosti. Kaj se dogaja v možganih otrok, kako se prilagodijo različnim dražljajem in zakaj so se sposobni naučiti več različnih jezikov hkrati?

Preverili smo v večjezičnih družinah, na mednarodni šoli in se pogovarjali s slovensko nevroznanstvenico dr. Najo Ferjan Ramirez ter z dr. Barbaro Zurer Pearson, strokovnjakinjo za večjezičnost in avtorico knjižne uspešnice o tem, kako vzgojiti večjezične otroke.

VIDEO: med učenci mednarodne šole v Ljubljani

VIDEO: Med osnovnošolci, ki govorijo štiri jezike! Zakaj se že malčki lahko hkrati naučijo več različnih jezikov?

Jutri ob 12.00 na @Val202 pic.twitter.com/u1k1iPgziH

— Frekvenca X (@FrekvencaX) January 25, 2017

Po podatkih Statističnega urada Republike Slovenije (1. 1. 2015)  je v Sloveniji dobrih 12 tisoč večjezičnih družin, torej družin z mladoletnimi otroki v katerih je eden izmed staršev iz Slovenije, drugi pa iz tujine. Prek Twitterja se nam je oglasilo kar nekaj naših večjezičnih družin, nekateri so povedali, da otroke v večih jezikih vzgajajo predvsem spontano in da morda pogrešajo kakšne bolj konkretne usmeritve, nasvete.

AVDIO: Pogovor z dr. Najo Ferjan Ramirez

Luka Hvalc, Maja Ratej