Prince Wale Soniyiki je prestolonaslednik iz Nigerije. Njegovo ime pomeni “krona vrni se domov”. Prince je moral zbežati iz svoje države zaradi skrajne skupine Boko Haram. Zdaj živi na Hrvaškem in bolj kot o tem, kako se vrniti na svoj prestol, razmišlja o tem, kako pomagati ljudem. Govori 21 jezikov, v enem od njih nam bo opisal, kako se je počutil, ko mu zaradi barve kože niso želeli postreči kave.

"V življenju bi rad pomagal ljudem"

Prince Wale Soniyiki je prestolonaslednik iz Nigerije. Njegovo ime pomeni “krona vrni se domov”. Prince je moral zbežati iz svoje države zaradi skrajne skupine Boko Haram. “V severni Nigeriji se soočamo z napadi islamistov. Videl sem, kako so ubili dva moja brata. Jaz sem uspel zbežati.

Zdaj živi na Hrvaškem in bolj kot o tem, kako se vrniti na svoj prestol, razmišlja o tem, kako pomagati ljudem. Govori 21 jezikov, v enem od njih nam je opisal, kako se je počutil, ko mu zaradi barve kože niso želeli postreči kave. Večina od teh 21 jezikov so sicer različni jeziki, ki jih govorijo v Nigeriji. Obmorska država v Zahodni Afriki namreč spada med etnično najbolj pestre države na svetu. V njej živi kar 250 narodov, ki govorijo več kot 500 jezikov.

“Če vidite koga iz Nigerije, ki je zbežal zaradi Boko Harama, mu, prosim, verjemite, da je že veliko pretrpel.”

Da je njegovo življenje res ogroženo, je bilo tako kristalno jasno, da je po pol leta po nelegalnem prihodu dobil azil celo na Hrvaškem. “Jaz sem sedmi človek, ki je takrat dobil azil na Hrvaškem.”

“Imamo dobre in odprte ljudi – to so predvsem mladi – in imamo take, ki niso odprti in ne želijo sprejemati drugih.”

Pomembno vlogo pri širjenju sovraštva imajo tudi mediji. Prince verjame, da imajo zelo veliko moč, ki jo lahko usmerijo tako ali drugače.

“Mediji se morajo prodajati. A od tega, kar govorijo, so odvisna življenja ljudi.”

Gorazd Rečnik