Ravno ob vstopu v kitajsko leto petelina, ki bo trajalo skoraj 13 mesecev, se bomo o stremljenju Kitajcev in delovanju Kitajske pogovarjali z Urošem Lipuščkom iz Pekinga.

Prehod v leto petelina Peking opustoši, ker večina ljudi praznuje novo leto. Sedemsto milijonov Kitajcev je spremenilo kraj bivanja in se odločilo za krajši dopust v domačem okolju. Ulice so prazne, prometa je zelo malo in skoraj vse trgovine so zaprte. Kitajska bo še teden ali več na kolektivnem dopustu, a bodo morali vse te proste dneve oddelati v naslednjem letu.

Kitajci pravijo, da leto petelina lepo sovpada z novim predsednikom ZDA, ker se petelini. Trump naj bi bil nov petelin, ki bo na novo prekrojil svetovno politiko. Kitajski mediji svarijo pred protekcionistično vojno Trumpa, ki lahko uvede višje carine na kitajske izdelke. Vseeno opozarjajo, da so kar tretjina izvoza izdelki, ki so last ameriških korporacij, Trump pa bi z uvedbo carin prizadel tudi ameriška podjetja.

Kitajske oblasti so zaostrile cenzuro na spletu z omejitvijo uporabe povezav VPN. Te omogočajo dostop do delov spleta, do katerih ni mogoče dostopati zaradi cenzure.  Za zdaj jih še niso prepovedale, saj gre le za bolj ostro omejitev. Vseeno pa obstaja bojazen, da bi povezave VPN dokončno onemogočili, saj se oblasti bojijo novih propagandnih napadov novega ameriškega predsednika Trumpa.

Damjan Zorc