Dopisnica iz Avstrije Petra Kos Gnamuš: “Turistična borza na Dunaju je pokazala, da se Avstrijci odločajo za dopust na podlagi varnosti in begunske krize.” Avstrijski gostje tako pozimi radi prihajajo v Slovenijo prav zaradi varnostnega dejavnika. Pomaga tudi, da je Slovenija blizu in da se na dopust lahko pripeljejo z avtomobilom.

V Avstriji bodo čez dve leti parlamentarne volitve in javnomnenjske raziskave kažejo, da kar 36 odstotkov Avstrijcev ne bi sprejelo nobenega prebežnika več. Drugih 30 odstotkov pa se strinja s predlogom vladne Ljudske stranke, ki bi sprejem dovolila le še 17.000 prebežnikom, kar je pol manj, kot je bilo sprva dogovorjeno med strankami.

Avstrija je v okviru zakona proti plačilnemu in socialnemu dumpingu zaostrila pogoje poslovanja za tuja podjetja. Več kot 120 slovenskih podjetnikov je na evropsko sodišče vložilo pritožbo, ker so postale zadeve nevzdržne. Najnovejše številke kažejo, da je bilo 39 odstotkov kaznovanih do novembra lani, 21 odstotkov podjetij je bilo madžarskih. Avstrijci so se očitno odločili, da bodo zmanjšali konkurenco z juga.

Alexander Van der Bellen bo po vseh lanskih zapletih v četrtek končno prisegel kot avstrijski predsednik.

Damjan Zorc