Aktualno

Megalomansko tekmovanje mladih v poklicnih spretnostih

Prizorišče tekmovanja EuroSkills v Göteborgu je gotovo eden od najbolj nenavadnih prostorov v Evropi ta hip. Na ogromnem sejemskem prostoru stoji nekaj deset različnih območij, kjer mladi tekmujejo v obvladovanju 35 različnih poklicev. V teh improviziranih delavnicah z vso opremo tistih pravih tekmovalci vsem na ogled pripravljajo končne izdelke. Pogled iz višjih leg je impresiven – več tisoč oziroma desettisoč obiskovalcev, ogromni stroji, kupi materialov, torej lesa, železa, kamna, zemlje, hrane, rož in nešteto drugih stvari, nenehna naglica in nekaj napetosti v zraku.

V Göteborgu na Švedskem se je zbralo skoraj 500 mladih med 18. in 25. letom in zadnje tri dni pripravilo spektakel, ki si ga je ogledalo več kot 60.000 ljudi.

Najpreprostejša opredelitev bi bila, da je to tekmovanje mladih v neakademskih poklicnih spretnostih. Letos jih tekmuje malo manj kot 500 iz 35 držav. Ob robu tekmovanja potekajo tudi predstavitve poklicev za obiskovalce, podjetja razstavljajo najnovejše tehnologije, tu so tudi delavnice, sestanki, okrogle mize in podobno.

Iz Slovenije se je EuroSkillsa udeležilo 10 tekmovalcev, celotna ekipa skupaj z mentorji, sodniki in organizatorji pa šteje 33 ljudi. Sodelujejo v pohištvenem mizarstvu, stavbnem mizarstvu, kamnoseštvu, informatiki, slikopleskarstvu, cvetličarstvu, aranžerstvu, kuharstvu in strežbi.

* Naložbo sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega socialnega sklada/Evropskega sklada za regionalni razvoj/Kohezijskega sklada. Več o projektu na tej povezavi.