Izštekani v letu 2016

Za nami je znova odlična izštekana bera. Kot se za zaključek leta spodobi, tudi oddaja IZŠTEKANI na Valu 202 pripravlja svojo letno retrospektivo. Avtor in voditelj Jure Longyka je izbral najboljše govorne in glasbene utrinke iz vseh desetih oddaj z gosti PATETICO, SALONSKI, TANTADRUJ, JACUZZY KRALL, SAMO BUDNA, PANDA, ŠIROM, DRAGO MISLEJ MEF, JURE TORI in IZŠTEKANIH 10 – SOUNDS OF SLOVENIA. Pred vašimi ušesi se bodo zvrstili v posebni oddaji IZŠTEKANI V LETU 2016 v torek 27. decembra 2016 ob 22.25.
 
Izštekano leto je januarja odprla legendarna štajerska skupina PATETICO. Po devetih letih je lani objavila povsem avtorsko ploščo “Vse je v redu z mojo dušo”.  Pesmi z nje so sestavljale glavnino nastopa, dodali pa so jim nekaj nikoli objavljenih starejših skladb. Manjkal ni tudi dobri duh Patetica in avtor besedil Rok Vilčnik s svojo poezijo.
 
Februar je prinesel skupino SALONSKI, katere osrednja osebnost je harmonikar, pevec in avtor Domen Finžgar. Svojo akustično glasbo so za Izštekane pošteno ojačali. Prišli so razširjeni v septet, pripeljali še šestnajstčlanski Papirniški pihalni orkester Vevče in za nameček harmoniko priklopili na elektriko.
 
Marec je poleg otoplitve prinesel prvo praznovanje tridesetletnice. Slavila je akustična skupina TANTADRUJ, ki je v izštekanih zadnjič gostovala daljnega leta 1998. Za slavje so se precej namnožili, skupaj z gosti jih je bilo osem. Vsak od osrednjih treh članov skupine – to so Boštjan Soklič, Mateja Blaznik in Aleš Hadalin – pa je predstavil tudi kos svojega solističnega ustvarjanja.
 
V aprilski izštekani pravljici je kraljeval JACUZZY KRALL. V enem sila redkih živih nastopov je predstavil prvenec, ki ga je na počasnem ognju cvrl kakih sedem let. Splačalo se je čakati. Pesmi je v Izštekanih prvič odigral povsem brez elektronskih pomagal, z izvrstno spremljevalno skupino.
 
SAMO BUDNA je v niz velikih dogodkov, ki jih je pripravil ob petindvajsetletnici nastopanja, vključil tudi nastop v Izštekanih. Ta je bil več kot pravoveren: povsem akustičen, brez bobnov, z velikim koncertnim klavirjem, godalnim kvartetom in s čudovitimi aranžmaji.
 
Ljubljanska pop skupina PANDA je tri desetletja dela v Izštekanih proslavila junija. Z novo pevko Nino Bauman, le neka tednov po izidu nove plošče. Na repertoarju je bilo tudi nekaj domalapozabljenih skladb in akustični niz velikih uspešnic.
 
Nadvse zanimivi in žanrsko neulovljivi akustični instrumentalni trio ŠIROM je septembra v Izštekanih širil svoj glasbeni domet. V goste so povabil vokalistko Teo Vidmar, nojzerja Nevena M. Agalmo ter japonskega vizualnega in zvočnega umetnika Yoshia Machido. Za nameček so se priklopili še na – štrom.
 
Primorski kantavtor DRAGO MISLEJ MEF je v Izštekanih prvič gostoval pred desetletjem in pol, ko je pri petdesetih izdal solistični prvenec. Tri albume pozneje je nastopil z Akustičnim NOB triom, ob tem pa čisto sam zaigral šest povsem novih, še nikoli slišanih skladb.
 
Desetletje po solističnem prvencu in prvem nastopu v Izštekanih se je novembra znova izštekal zasavski harmonikar JURE TORI. Ker odrske deske nerad tlači sam, se je tudi tokrat obdal s številnimi gosti. Nastopili so Tori Trio, Tori Tango, Jurski par in skupina Flora & Paris.
 
December pa je prinesel največji letošnji izštekani dogodek v razprodanem ljubljanskem Kinu Šiška. Projekt IZŠTEKANIH 10 – SOUNDS OF SLOVENIA je združil skoraj petdeset glasbenikovin prinesel prek sto minut nikoli prej slišane glasbe. Posnetek podviga, ki še vedno glasno odmeva, bo Val 202 v celoti ponovil v nedeljo 1. januarja 2017 ob 20h.

FOTOGRAFIJE 

 

Če jih potrebujete za objavo in v večji ločljivosti, se prosim obrnite neposredno na fotografa: Alan Orlič Belšak, alan.orlic@gmail.com, 031 635 131.
 
POGLED NAPREJ:
 
1. januarja 2017 ob 20.00 bo na sporedu Vala 202 ponovitev koncerta IZŠTEKANIH 10 – SOUNDS OF SLOVENIA.
 
24. januarja 2017 bomo v Izštekanih obudili 30 let staro skladbo “OD DELA SE UMIRA”. Napisal jo je Bojan Jurjevčič JURKI in izvedel s svojo skupino BASISTI. Ta zimzelena pop kurioziteta danes z nezaslišanim porastom prekarstva dobiva nove, precej neželene razsežnosti. Tudi na to bo opozorila oddaja, v kateri bomo poleg Basistov gostili tudi druge ustvarjalce, ki bodo ob tridesetletnici skladbo predelali na svoj način. To bodo JACUZZY KRALL, GOJMIR LEŠNJAK GOJC, JANI KOVAČIČ, STARE DEVICE, ALEŠ HADALIN in drugi. Na koncertu Izštekanih 10 – Sounds of Slovenia smo že lahko slišali prvo predelavo Janeza Dovča, ki je pesem “Od dela se umira” združil s sorodno sodobno skladbo “Presežna vrednost bivanja” dua Natriletno kolobarjenje s praho.