Ime leta

Dobrodelni perfekcionist, ki se zaveda majhnosti

Portret slovenskega skakalnega šampiona, ki navdušuje kot športnik in človek

Za prikaz vsebine morate omogočiti vtičnike za družabna omrežja (Twitter, Facebook, Instagram, YouTube...), ki uporabljajo piškotke za sledenje uporabnikom.

S pritiskom na "v redu" se strinjate z uporabo piškotkov! Več o piškotkih

Za vsako majhno spremembo glava misli, da je velika, pa velikokrat ni tako,” je v velikem intervjuju za Val 202 ob koncu lanske sezone dejal Peter Prevc – smučarski skakalec, ki je v Planici na najboljši možni način končal neverjetno sezono, v kateri je osvojil vse, kar se je osvojiti dalo. Smuči, ki jih je podaril Botrstvu, pa smo na dobrodelni dražbi prodali za neverjetnih 45 tisoč evrov.

Ime leta 2016 Peter Prevc je v lanski sezoni dobesedno pokoril skakalni svet. V Planici se je v njegovi režiji zgodil neverjeten nacionalni praznik, v dolino pod Poncami je v štirih dneh priromalo 111 tisoč ljudi. Skupaj z reprezentančnimi kolegi, s katerimi je osvojil 2. mesto v pokalu narodov, se je Peter v izteku novih planiških skakalnic iskreno in sproščeno veselil. Peter sicer pravi, da ni človek, ki bi pretirano kazal čustva navzven. Velike besede velikokrat zadrži zase, s spomini se pretirano ne ukvarja, raje razmišlja o prihodnosti.

Skrivnost Petrovih uspehov in uspehov njegovih skakalnih bratov Domna in Ceneta je zagotovo tudi v družinski povezanosti: “Velikokrat, ko mi ne gre in ni nobenih odzivov na telefonu, dobim mamino sporočilo: “Spočij se, jutri je nov dan.” Tako si predstavljam mamo, kot osebo, ki ima rada svoje otroke in jih spodbuja ne glede na to, kaj počnejo.

Petru je uspelo zato, ker je talent nadgradil s trdim in poštenim delom, ker je po razočaranju znal dvigniti glavo in zato, ker uspeh tako nesebično deli s Slovenijo, ki se med planiškim praznikom zdi res lepa, iskrena in nevoščljiva: “Ko stopiš na vrh hriba, se zavedaš svoje majhnosti. Takrat si oddahnem, globoko zadiham in uživam v tišini.

Verjamemo, da se bo Peter kmalu vrnil v svetovni skakalni vrh. Njegov dolgoletni trener Jani Grilc je že pred časom dejal, da je Peter postal zahteven perfekcionist, ki si postavlja visoke kriterije.

Video zahvala: