Vsa srednja Evropa govori o imenitnosti nagrajenega adventnega Zagreba, saj je bil proglašen za najlepše adventno evropsko mesto. “Lani so imeli kar 123 tisoč nočitev, zaslužili pa neverjetnih 15 milijonov evrov, ob tem so v promocijo Zagreba vložili 800 tisoč evrov, torej so vsekakor v odličnem plusu. V Zagrebu letos ne načrtujejo samo ponovitve lanskega uspeha, želijo ga celo preseči,” iz hrvaške prestolnice poroča naša sodelavka Tanja Borčič Bernard.

“Za vse tiste, ki morda načrtujete obisk mesta, naj vas posvarim, da je ob petkih, predvsem pa ob sobotah gneča v mestu zelo velika. Če pa bi se radi drsali po čarobnem Ledenem parku, pa vam toplo svetujem, da vstopnice kupite vnaprej prek spleta.”

Se je pa pred kratkim hrvaški predsednici Kolindi Grabar Kitarović zgodil nenavaden spodrsljaj. “Predsednica se je ob dnevu dubrovniških vojnih veteranov in praznovanju 25. obletnice obrambe mesta sešla tudi s skupino tamkajšnjih otrok. Delila jim je pakete sladkarij, med katerimi pa se je med hrvaškimi izdelki našla tudi čokolada srbskega Pionirja. Starši otrok iz Dubrovika, ki je bil med vojno pod hudimi napadi JLA, so bili zgroženi in so zgodbo dali v medije. Predsednica se je seveda Dubrovničanom in javnosti opravičila, češ da ni sama pakirala teh paketov za otroke.

Predsednica je obljubila, da se to ne bo več ponovilo. Kar pa je seveda šokiralo srbskega predsednika Nikolića. Ta je hrvaški predsednici prek medijev sporočil, da državi nista v vojni in da sam ne gleda, iz katere nekdanje republike je proizvod, ki ga kupi. “Najdlje pa je šel satiričen portal Sprdex, ki je objavil vest o tem, da je več kot 50 dubrovniških otrok, ki so pojedli srbske čokolade, zbolelo za tako imenovano srbonelo.”

Damjan Zorc