Če volk že ne zamenja svoje narave, zamenja vsaj dlako. Človek še te ne. Čeprav je dlaka značilna le za sesalce, pa smo med primati samo mi ljudje goli. Zakaj smo izgubili večino dlake, ni čisto jasno, pa tudi to ne, zakaj so nekateri izmed nas še vedno bolj poraščeni od drugih. Dlaka se je pri sesalcih najverjetneje pojavila že čisto na začetku, pred 300 milijoni let ali še prej. Takrat je bila njena primarna funkcija ohranjanje telesne toplote, z evolucijo pa je pridobivala tudi druge stranske pomene ali se celo preobrazila, na primer v bodice.

Brez dlake na jeziku in brez alergije nanjo nam je povedal marsikaj zanimivega o njej muzejski svetnik profesor doktor Boris Kryštufek, vodja oddelka za vretenčarje v prirodoslovnem muzeju Slovenije

Dlaka je pri nekaterih živalih ohranila primarno funkcijo, pri drugih pa dobila stranski pomen

Če volk že ne zamenja svoje narave, zamenja vsaj dlako. Človek še te ne. Čeprav je dlaka značilna le za sesalce, pa smo med primati samo ljudje goli. Zakaj smo izgubili večino dlake, ni čisto jasno, pa tudi to ne, zakaj so nekateri od nas še vedno bolj poraščeni od drugih.

Prof. dr. Boris Kryštufek: “Specializirane dlake so brki. So bolj toge dlake, ki zaznajo tresljaje in so za živali pomembno čutilo.”

Dlaka se je pri sesalcih najverjetneje pojavila že čisto na začetku, pred 300 milijoni let ali še prej. Takrat je bila njena primarna funkcija ohranjanje telesne toplote, z evolucijo pa je pridobivala tudi druge stranske pomene ali se celo preobrazila, na primer v bodice.

Veronika Gnezda