“Se dobimo pod Mariem” je ena pogostih fraz, ki jih boste slišali v Palmanovi. Mesto, ki je Slovencem verjetno bolj poznano kot nakupovalno središče, pa v svojem bistvu skriva veliko več kot poceni oblačila.

Mesto Palmanova je nastalo kot utrdba za potrebe vojske, ostalo pa je kot utopija. Nikogar ni posebej zanimalo, nihče ni mesta napadel, še prebivalcev ni sprva privabilo.

Mesto so ustanovili Benečani leta 1593, da bi zavarovali meje pred Turki in Habsburžani. Zato ima tako posebno obliko devetkrake zvezde.

Mesto so letos predlagali za vpis v Unescovo dediščino, na njihovi spletni strani so obrazložili, da je s 7-kilometrskim obsegom in obliko edinstveno.

Vse se vrti okrog Velikega trga, je pa še nekaj zgodovinskih ostankov: za ogled vojaških predorov boste morali tja na velikonočni ponedeljek, takrat so odprti za javnost. Na prostem si lahko ogledate vojaški muzej, ostanke lesenih vhodnih vrat v mesto, ki so se v starih časih zapirala ob mraku in odpirala ob zori. Če si zamudil, si tisto noč ostal zunaj mesta.

Maja Stepančič