Izštekane novičke

foto: Urška Lukovnjak

Skoraj desetletje mineva, kar so Izštekani na samem začetku solistične ustvarjalne poti predstavili zasavskega harmonikarja in avtorja Jureta Torija. Ustanovni član legendarnih Orlekov je takrat sklenil, da bo namesto avtomobila ali kake druge minljive neumnosti raje kupil hudo harmoniko in z njo iskal srečo v življenju. Koliko je je našel, je stvar številnih debat, tudi tiste, ki se bo razvila v oddaji Izštekani. Gotovo pa je, da je Jure odtlej našel ogromno čudovite muzike. In nam jo dal. Kot solist ali kot ustanovitelj številnih skupin in duetov, s katerimi ves čas nastopa doma in na tujem. Izštekani bodo ponudili prerez tega, kar počne v zadnjem obdobju. Tori Tango je kvartet, s katerim predstavlja izvirni slovenski zvok tanga in sorodne glasbe. Tori Trio je turbo motor, ki ga vklopi, kadar mu kot solistu v mehu zmanjkuje sape. Jurski par je duo dveh Juretov, v katerem ob harmoniki poezijo interpretira Jure Longyka. Ja, prav tisti, ki stoji za Izštekanimi. Flora & Paris pa je pop projekt članov skupine Orlek, ki se ji je pred kratkim pridružil nov pevec Žan Libnik. In še kdo, ki je prečkal Juretovo ustvarjalno pot, se utegne nenapovedano pojaviti v oddaji. Jure pa bo prste položil tudi na tipke velikega koncertnega klavirja.

RecycleMan prestavljen 

Napovedani nastop slovenskega raperskega pionirja RecycleMana ali Dalaja Eegola ali Alija Ena je zaradi sprememb v spremljevalni zasedbi do nadaljnjega prestavljen. O novem datumu vas bomo obvestili.

Izštekanih 10 – Sounds of Slovenia – Kino Šiška in Val 202, 6. decembra 2016

6. decembra 2016 ste točno ob 20. uri vabljeni v ljubljanski Kino Šiška, kjer bo vnovič zaživela tradicionalna manifestacija Izštekanih 10. Naslov letošnje izdaje je Sounds of Slovenia. Pod umetniškim vodstvom harmonikarja in multiinstrumentalista Janeza Dovča se bo na odru zvrstilo vsaj štirideset odličnih glasbenikov v več kot dvajsetih znanih skladbah, od katerih nobena ne bo zvenela na znan način. Rudi Bučar, Hamo, Bilbi, Vesna Zornik, Boštjan Gombač, Eva Hren, Brina Vogelnik, Ana Bezjak, Samo Budna, Aleš Hadalin, Uršula Ramoveš, Katice, Bojan Cvetrežnik, Jan Tomšič, Bort Ross, Metod Banko, Robi Pikl, Davor Klarič, Sergej Ranđelović, Jani Hace, Gregor Volk, Nino Mureškič, Goran Krmac, Klemen Kotar in drugi. Člani in pesmi skupin Patetico, Neomi, Jararaja, Elevators, Nula Kelvina, Natriletno kolobarjenje s praho, Papir …

Vstopnice so že na voljo na prodajnih mestih eventim.siVeč podrobnosti najdete tukaj! Pogovor Andreja Karolija z Janezom Dovčem in Juretom Longyko o Izštekanih 10 tukaj.

In za finale velebitka frizur tukaj.

Letni pregled Izštekanih – 27. decembra 2016

Zadnji torek v letu 27. decembra 2016 pa bo dan za letni pregled letošnjega izštekavanja z naslovom Izštekani v letu 2016. Ura in pol najboljših trenutkov, ki so jih postregle oddaje v minulem letu. V njih so (ali še bodo) gostovali Patetico, Salonski, Tantadruj, Jacuzzy Krall, Samo Budna, Panda, Širom, Drago Mislej – Mef, Jure Tori in Sounds of Slovenia.

Izštekani Drago Mislej – Mef na spletu

Oktobra je Izštekane po desetletju in pol znova obiskal Izolan, novinar, urednik, založnik, organizator, direktor, družbenopolitični delavec, nogometaš, voznik gokarta, tabornik, pevec, kitarist, pripovedovalec zgodb, predvsem pa legendarni primorski kantavtor Drago Mislej – Mef. Akustični trio NOB – z njim sta bila Armando Šturman in Gorast Radojević – in Mef s kitaro sta bila ključni zvočni postavitvi večera. Slišali smo pet premiernih izvedb novih pesmi, ki bodo izšle na Mefovi novi plošči. Kdaj? To je zelo težko napovedati, upamo le, da prej kot čez dolgih sedem let, do takrat pa si privoščite izštekanega Mefa! V spletnem arhivu v zvočni obliki in kot video.

Izštekani Širom na spletu

Izštekano jesen je septembra odprla izvrstna zasedba Širom. Povsem akustično instrumentalno glasbo Samo Kutin, Ana Kravanja in Iztok Koren ustvarjajo z množico instrumentov, ki niso le paša za ušesa, temveč tudi za oči: ukulele, kalimbe, brač, doma izdelane harfe, jekleni boben, violina, viola, ribab, obročni boben (bendir), banjo, bas boben, cevni zvonci, balafon, lonci … Zvenijo kompleksno in obenem minimalistično, sprehajajo se od etna prek psihedelične repetitivnosti in transa do post roka. Poleg prvenca, ki je julija izšel tudi na Japonskem, so Širom v Izštekanih predstavili nove skladbe, se razširili za dvakrat in akustiki dodali elektriko. Gostili so vokalistko Teo Vidmar, nojzerja Nevena M. Agalmo in japonskega umetnika Jošija Mačido.

Oddajo si lahko privoščite v spletnem arhivu v zvočni obliki ali kot video.

Izštekani imajo posodobljen logotip 

Mladi grafični oblikovalec Luka Mancini je posodobil dve desetletji star logotip oddaje Izštekani. Izvirno sta ga oblikovala Tanja Radež in Darko Miladinović, tedaj oblikovalski duo Tandar, za kompilacijsko ploščo Izštekani na Radiu Študent 1. del (1995) in ga osvežila za nadaljevanje Izštekani na Radiu Študent 2. del (1999). Odtlej se ni spreminjal. Skrajni čas je bil, da zasveti v novi podobi. Ostaja žlahtno retro, igriv, ravno prav odmaknjen in ravno prav blizu izvirniku. Tak, kot so Izštekani. Osnovni različici novega logotipa sta v priponki. Če bi potrebovali še druge variante ali formate, sporočite.

Na spletu so na voljo številni dozdajšnji Izštekani

Kliknite tukaj ali tukaj ter izberite oddajo, ki bi jo poslušali. Nekatere so shranjene tudi v videoobliki.