Ime meseca

Ime meseca oktobra je Kozma Ahačič

photo_365992_20131030_4
Kozma Ahačič
foto: Ziga Zivulovic jr. /Bobo

Ime meseca oktobra je postal Kozma Ahačič, idejni oče in urednik spletnega jezikovnega portala FRAN, ki v prenovljeni različici 4.0 združuje kar 31 slovarjev, slovenistične jezikovne vire in druge portale Inštituta za slovenski jezik Frana Ramovša ZRC SAZU. FRAN je v dveh letih delovanja presegel 11 milijonov obiskov.

Kandidati za ime meseca oktobra so bili še:

Rok Sanda, režiser predstave Ikarus, ki je nastala pod okriljem društva Mali Petelin iz Senovega in je dobitnica ‘Matička’ za najboljšo predstavo na 55. Linhartovem srečanju amaterskih gledaliških skupin.

Ignacije Šunjić, dolgoletni direktor Lutkovnega gledališča Ljubljana, ki je zaslužen za to, da je pravljica o Sapramiški pred 30. leti doživela premiero v lutkovni preobleki. Na sporedu je ostala neprekinjeno vse do danes, videlo pa jo je 287.595 gledalcev.

Zdenko Šalda, zdravnik in pobudnik uvedbe znanja oživljanja v obvezne učne vsebine ter gonilna sila akcije “Milijon srčnih točk”.

Gregor Deleja, ravnatelj Gimnazije Celje – Center, katere dijaki poleg šolskih uspehov dosegajo tudi odlične uvrstitve na tekmovanjih ter zavidljive dosežke v umetnosti in pri raziskovalnem delu. Z nacionalnimi in mednarodnimi projekti ves čas nadgrajujejo tudi svojo obšolsko dejavnost; zadnji tak dosežek je bil dobrodelni koncert, na katerem so zbrali 4 tisočake za 3 družine v hudi stiski.

Kako seštevamo glasove, smo zapisali v pravilih glasovanja.

Za poslano SMS sporočilo smo še posebej hvaležni, saj tako prispevate tudi 1 € za socialno ogrožene otroke.  Vsa zbrana sredstva namreč namenjamo projektu Botrstvo v Sloveniji, ki pomaga otrokom v hudih finančnih in socialnih stiskah. Vse pomembne informacije o projektu, kakor tudi zgodbe otrok v stiski, smo zbrali tukaj.