A Tribe Called Quest: We Got It From Here… Thank You 4 Your Service

foto: Official

Zabavna je, pa čeprav ni najbolj vesela. Nova albumska predstava je močno vznemirila hiphop sceno. Kaj ne bi, saj je prva, ki jo je ta pionirski kombo ponudil po kar osemnajstih letih. Kadrovsko je ta en velik prikupen shod hiphop veličin, ki naj bi položaj, v katerem smo se znašli, razumele še posebej natančno ter tega zimzeleno pravilno ocenjevale in nato v svojih prostih verzih tudi komentirale. Brezmadežno pravilno, jasno.

Izidi nedavnih ameriških predsedniških volitev so filozofskim zapletom in posledičnim verbalnim vozlom na zbirki We Got It From Here…. Thank You 4 Your Service dodali nekaj svinca več. Za promocijo albuma je po naravni, malodane po eko-poti poskrbela zmaga bledoličnega populista. Po svoje je torej še dobro, da je aktualna novost legendarnega rap kolektiva njihova prav zadnja. Če ne bi bila zadnja, bi bili najbrž najbolj razvpiti ameriški afrocentristični umetniki primorani kritizirati do sedaj edinega temnopoltega šefa ZDA. To bi bilo šele zabavno, kaj.
Kakor koli. A Tribe Called Quest s prvencem v tem novem, komaj začetem tisočletju – svet se ne vrti tako naglo – ponujajo zelo zanimiv zvok, dejansko pa kar navdušujočo eksperimentalno vsebinsko zmedo. Spomin na letos preminulega Phifea, ustanovnega člana kolektiva ATCQ, je izveden v slogu.

Pod črto pa. Zdi se, da je na rap planetu vse spet v najlepšem redu. Ko je treba na novo začeti premikati vse, kar se zavedanja in organiziranosti lahko premakne, bi stvarnost morala postati raperski multi-izziv. Bo res? Ne bo, ne bo. Pravi raperji so že utrujeni. Tako kot je postal utrujen tudi Barack Obama. Ne ljubi se jim več. Uizi, yeah!
Zato tudi napovedniško raje ostanimo pri bistvu: “Ko stare hiphop navijače zalije nostalgija; taka bo Galerija”.