Davor Vugrinec, nestereotipni nogometaš. Skoraj 10 let je bil hrvaški nogometni reprezentant, še vedno je najboljši strelec hrvaške lige vseh časov. Znan je tudi po tem, je prosti čas med tekmami in treningi namenjal branju in učenju o umetnosti. Skoraj hkrati z začetkom nogometne kariere je začel ustvarjati svojo umetniško zbirko, ki jo je lani predstavil v zagrebškem umetniškem paviljonu, po količini in kakovosti pa presega celo mnoge muzejske zbirke.

Upokojeni nogometaš in zbiratelj umetnin

Davor Vugrinec je nestereotipni nogometaš. Skoraj 10 let je bil hrvaški nogometni reprezentant, še vedno je najboljši strelec hrvaške lige vseh časov. Znan je tudi po tem, da je prosti čas med tekmami in treningi namenjal branju in učenju o umetnosti. Skoraj hkrati z začetkom nogometne kariere je začel ustvarjati svojo umetniško zbirko, ki jo je lani predstavil v zagrebškem umetniškem paviljonu, po količini in kakovosti presega celo številne muzejske zbirke.

“Leta 1997 sem kupil prvo sliko, in to varaždinskega avtorja Miljenka Stančiča z motivom kvartopirci. Nogomet je precej grob šport, ko smo bili v karanteni, smo imeli veliko časa. Vedno sem vzel s seboj literaturo, knjige, veliko časa sem posvetil branju in učenju, tako sem bolje spoznal tudi umetnost. Nekateri so igrali računalniške igrice, drugi kartali, jaz pa sem bral svetovne klasike.”

Preden kupi kakšno sliko, tudi po več noči ne spi: “Moja žena se ukvarja z umetnostjo, spoznal pa sem jo med kupovanjem ene od slik. Sva srečno poročena in živiva umetnost 24 ur na dan. Ona tudi profesionalno dela na tem področju, odlično sodelujeva, se dopolnjujeva. Plod tega so tudi razstave, kot je ta v Ljubljani.” Pravi, da ga je potrpežljivosti naučil nogomet. Na nekaj slik čaka že skoraj dve desetletji.

Njegovo kolekcijo slik in kipov si lahko v narodni galeriji v Ljubljani ogledate do 12. marca 2017.

Aljaž Golčer