Aktualno

Bitka za Mosul je gigantski komplot različnih interesov

Na severu Iraka že od sredine oktobra poteka ofenziva široke koalicije sil na drugo največje mesto v državi Mosul. To je v rokah Islamske države, ki ga je pred dvema letoma osvojila skoraj brez bojev. Do zdaj so spopadi potekali v okolici mesta, v torek pa so iraške vladne sile prvič vstopile v obrobni del mesta in s tem je bitka prešla v drugi del, ki bi lahko trajal še dolgo. Prvi del spopadov je na severu Iraka spremljal tudi poročevalec časnika Delo s kriznih žarišč Boštjan Videmšek, ki se je pred nekaj dnevi vrnil v Slovenijo.

“To je morda najbolj radikalen primer asimetričnega bojevanja. Islamska država nima velikega števila izurjenih borcev, nekje od pet do sedem tisoč. Napadajo z blindiranimi avtomobilskimi bombami, bojišče je minirano, prepredli so ga s predori.”

V napadu sodeluje množica vojaških skupin – vladne sile, sunitske milice, kurdske pešmerge, šiitske milice … Poleg tega z letalskimi silami in logistično podporo sodelujejo še vojske zahodnih držav.

“Zdi se, da ima koalicija napadalcev v Mosulu le skupnega sovražnika, torej Islamsko državo, njeni cilji pa nikakor niso enaki. To je gigantski komplot interesov, ki so zelo kakofonični. To se pozna tudi na bojišču.”

V Mosulu naj bi bilo trenutno še približno milijon in pol civilistov, zaostrovanje bitke bi lahko sprožilo novo veliko humanitarno krizo.

“Če se bodo boji zaostrili, bodo civilisti potrebovali pomoč v samem mestu. Težko pa si je predstavljati, da bi v tako velikem, etnično mešanem in gosto naseljenem mestu lahko delovale humanitarne organizacije.”