Velika točka, tudi zmaga ni bila daleč

unnamed-2Sinočnja prva slovenska točka proti Angliji po štirih porazih bi lahko bila še večja, če bi bilo nekaj sreče, ko je dvakrat okvir Hartovih vrat zadel Jasmin Kurtič, in manjša, če ne bi Jan Oblak ob udarcih Townsenda in Lingarda dvakrat izjemno posredoval. Spet se je izkazalo, kako je lahko nogometnih 0:0 tudi odličnih.

Slovenski nogometni oktober je bil boljši kot september; bil je drugačen. Po turbulentnem tednu zaradi nešportne odsotnosti Kevina Kampla na pripravah so si v naši reprezentanci med novinarji našli zunanjega sovražnika. Potem so se poenotili; resno so stopili skupaj in dokazali, da uspeva samo ekipa. Začutiti je bilo moč nekaj nove energije, pa čvrstosti in agresivnosti. Vseh teh parametrov si je selektor Katanec že dolgo želel. Moštvo je na površje dokončno naplavilo Josipa Iličića, ki je bil podajalec za vse tri slovenske gole v teh kvalifikacijah. Uspehi so tisti, ki dvigujejo samozavest. Napadalci še niso dosegli gola v tem ciklu, a se denimo Roman Bezjak najbolj predaja obrambnim nalogam. Sinoči so kapetan Cesar in soigralci proti Angliji igrali zelo pogumno. Njemu in Jokiču ter Krhinu pa poškodbe niso prizanesle.

Pred tekmo jih je veliko razmišljalo, da je napočil zelo primeren trenutek, da bi Anglija sinoči v Stožicah klonila. Težave ima z menjavo generacije, na stranskem tiru je veliki Rooney, Southgate je za zdaj dežurni selektor; sploh pa se milijarde na Otoku vrtijo v klubskem nogometu.

Kvalifikacijski nogometni večer smo na Valu 202 pospremili s številnimi mikrofoni. Če prisluhnete spodnjemu povzetku, boste lahko slišali, da je imela slovenska reprezentanca kar nekaj priložnosti za zmagoviti gol, pa tudi, kaj je povedal selektor Srečko Katanec na vprašanje o prihodnjem statusu Kevina Kampla.