Izštekani

VIDEO: Izštekanih 10 iz Kina Šiška

Val 202 in oddaja Izštekani sta tudi ob izteku letošnjega leta sklicala Izštekanih 10, tradicionalno manifestacijo, ki se je zgodila v ljubljanskem Kinu Šiška v torek, 6. decembra 2016, ob 20.00. Naslov tokratne je bil Sounds of Slovenia. Nastopilo je več kot dvajset vrhunskih slovenskih instrumentalistov in ravno toliko vidnih slovenskih vokalnih solistov. V prenovljenih, okrepljenih, nenavadnih, nepričakovanih, skratka maksimalno izštekanih izvedbah so odigrali več kot 20 znanih slovenskih skladb, ki ste jih zadnja leta veliko poslušali na radijskih valovih.

FOTOGALERIJA

POSNETEK KONCERTA V 4D 

SOUNDS OF SLOVENIA 

Podvig, ki so ga slovenski glasbeniki prvič pripravili pred osmimi leti ob izteku slovenskega predsedovanja Evropski uniji. Več kot dva ducata glasbenikov je tedaj slovenske ljudske viže preobleklo v sodobne, energične, urbane aranžmaje in jih izvedlo na nekaj imenitnih koncertih po svetu, od Bruslja mimo ljubljanskega Tromostovja do Šanghaja. Izdali so tudi album Sounds of Slovenia (Celinka, 2014). Za letošnjih Izštekanih 10 so podobno storili s sodobnimi slovenskimi popularnimi skladbami.

“Slišali ste skladbe, ki ste jih zadnjih sedem let poslušali na radijskih valovih in bodo nekoč ponarodele.  S tem ostajamo zvesti konceptu Sozvočij Slovenije, ki predstavljajo odmeve našega prostora, a gremo obenem vsaj dva koraka dlje,” pripoveduje umetniški vodja podviga Janez Dovč“Tokrat smo namreč posegli v sodobno popularno glasbo različnih žanrov in jo – kot se za Izštekane spodobi – izvedli v novih, nepričakovanih, posebej za to priložnost napisanih aranžmajih.”

Na odru se je zvrstilo več kot štirideset odličnih glasbenikov. Peli in igrali so Rudi BučarHamo, Bilbi, Eva Hren, Vesna Zornik, Aleš Hadalin, Brina Vogelnik, Ana Bezjak, Nika Perunović, Uršula Ramoveš, Metod Banko, Samo Budna, Katice, Petra Trobec, Saša Vipotnik, Marko Boh, Bort Ross, Jan Tomšič, Bojan Jurjevčič Jurki, Uroš Buh, Jure Novak, Nejc Sajovic, Gregor Volk, Gregor Budal, multiinstrumentalist in skladatelj Janez Dovč, mutipraktik Boštjan Gombač, basist Jani Hace, bobnar Sergej Ranđelović, kitarist Robi Pikl, klaviaturist Davor Klarič, tubist Goran Krmac, vsestranski Klemen Kotar, godalci Bojan Cvetrežnik, Barja Drnovšek in Vasilij Centrih, legendarni tolkalec Nino Mureškič, preporodni ljudski godec Marino Kranjac, kitarist Teo Collori, trobentač Tomaž Gajšt in pozavnist Matija Mlakar. 

Če ste med njimi prepoznali člane skupin Elevators, Jararaja, Patetico, Neomi, Papir, Nula Kelvina, Bas in glas, Natriletno kolobarjenje s praho in številnih drugih, se niste zmotili. Velika večina je prejšnja leta že gostovala v oddaji Izštekani. Tudi pesmi, ki ste jih lahko slišali, so iz repertoarja naštetih solistov in skupin

DIVJE BABE – Boštjan Gombač in Janez Dovč
DA BIN ZNALA – Katice in Marino Kranjac
NI TE VEČ (izvirno Vasko Atanasovski) – Gregor Volk
POGLEJ (izvirno Neomi) – Bort Ross in Saša Vipotnik
MOJA JUTRA (izvirno Bort Ross) – Saša Vipotnik in Bort Ross
VETER JOČE (izvirno Bilbi) – Brina Vogelnik
MOŽGANI NA PAŠI (izvirno Nula Kelvina) – Bilbi in Marko Boh
GREM NA JUG (izvirno Marko Grobler) – Gregor Budal
OKEJ, OKEJ (izvirno Bas in glas) – Nejc Sajovic
PESEM O MORJU (izvirno Metod Banko in Teo Collori) – Boštjan Gombač in Teo Collori
V ŽIVO (izvirno Patetico) – Metod Banko in Nika Perunović
DRAGI (izvirno Nana Milčinski) – Nika Perunović
SREDI NOČI (izvirno Brina Vogelnik in Janez Dovč) – Jan Tomšič
ŽVEK ŽVEK (ELIZABETA DRUGA) – Uršula Ramoveš in Fantje iz Izštekane grape
OBJEM (izvirno Papir) – Robi Pikl
SANJE SO VEČNE (izvirno Samo Budna) – Ana Bezjak in Samo Budna
VSI SO VENCI VEJLI – Boštjan Gombač, Janez Dovč in Goran Krmac
TRESE SE TRESE (izvirno Kramp Roberta Jukiča)– Aleš Hadalin
OD DELA SE UMIRA v PRESEŽNI VREDNOSTI BIVANJA – Bojan Jurjevčič Jurki in Natriletno kolobarjenje s praho
NAJ TRAJA (izvirno Rudi Bučar) – Uroš Buh in Eva Hren
GREMO SE IGRAT BOGA (izvirno Hamo & Tribute 2 Love) – Rudi Bučar
PLES ZAGRNJENIH ZAVES (izvirno El Kachon) – Vesna Zornik
PRVA POMOČ (izvirno Elevators) – Hamo
MARKO SKAČE – Aleš Hadalin, Eva Hren, Gregor Volk, Katice…
HVALA ZA VIJOLICE – Bilbi in ostali

Izštekanih 10: Sounds of Slovenia je že četrta izdaja decembrske inventure pred občinstvom v sklopu oddaje Izštekani na Valu 202. Po praznovanju dvajsetletnice oddaje leta 2013 z naslovom Izštekanih 20, na katerem so sodelovali tudi godalci Simfoničnega orkestra RTV Slovenija, se je koncert ustalil z imenom Izštekanih 10. Leta 2014 so k sodelovanju pritegnili Big Band RTV Slovenija, leta 2015 pa članice in člane Simboličnega orkestra. Vsako leto se je v razkošnem triurnem koncertu na odru zvrstilo več kot sedemdeset glasbenikov, vse je posnela tudi Televizija Slovenija, povezoval pa jih je avtor in voditelj oddaje Izštekani Jure Longyka. 

Objava angleščini

POGLED NAPREJ:

Zadnji torek v letu (27. december 2016) bo dan za letni pregled letošnjega izštekavanja z naslovom Izštekani v letu 2016. Ura in pol najboljših trenutkov, ki so jih navrgle oddaje v minulem letu, bo na sporedu Vala 202 ob 22.25. V Izštekanih so (ali še bodo) letos gostovali Patetico, Salonski, Tantadruj, Jacuzzy Krall, Samo Budna, Panda, Širom, Drago Mislej – Mef, Jure Tori in Sounds of Slovenia.

Napovemo pa lahko že prvo oddajo v prihodnjem letu. 24. januarja bomo obudili natanko 30 let staro skladbo Od dela se umira. Napisal jo je Bojan Jurjevčič JURKI in izvedel s svojo skupino Basisti. Ta zimzelena pop kurioziteta danes z nezaslišanim večanjem prekarstva dobiva nove, precej neželene razsežnosti. Tudi na to bo opozorila oddaja, v kateri bomo poleg Basistov gostili še druge ustvarjalce, ki bodo ob tridesetletnici skladbo predelali na svoj način. To bodo Jacuzzi Krall, Gojmir Lešnjak Gojc, Aleš Hadalin in drugi.