INTERVJU: Bilo je težko, čustveno in močno

Tina Maze končala športno pot, poslovilna tekma bo v Mariboru

Najboljša slovenska alpska smučarka Tina Maze je na težko pričakovani novinarski konferenci v avstrijskem Söldnu sporočila, da končuje uspešno kariero in da bo nastopila le še enkrat, na veleslalomu za Zlato Lisico. 33-letna Črnjanka je svojo odločitev, ki jo je na konferenci spremljalo ogromno novinarjev z vsega sveta, sprejela že pred časom, pravzaprav še pred zaključkom sezone 2014/2015, ki jo je po hudem boju z Anno Veith, takrat še Fenninger, končala na drugem mestu v skupnem seštevku. Tako se je torej misel na konec neverjetno uspešne kariere, v kateri je osvojila vse kar se v alpskem smučanju osvojiti da, v njej kuhala že dolgo časa.

Športna zgodba: Še zadnjič na Zlati lisici

Kljub temu je v sporočilu, ki ga je prebrala v angleščini, ker večina njenih pokroviteljev, s katerimi bo sodelovala tudi v prihodnje, pač prihaja iz tujine, le stežka premagovala solze, posebej čustveno je bilo ob zahvalah vsem, ki so ji stali ob strani v smučarskem življenju – od družine do vodje ekipe Team to Amaze, s katerim je dosegla večino največjih uspehov, Andree Massija. Odločitev o koncu kariere ni bila težka, kot je nekajkrat poudarila, je bilo pa težko začeti življenje brez vrhunskega športa.

Slovo pravzaprav še ni dokončno, nastopila bo še pred domačimi navijači na veleslalomu za Zlato Lisico 7. januarja. Dodaja pa, da tam ne želi le nastopiti.

“Mnogi so mnenja, da je Tina Maze brez pravega razloga čakala 19 mesecev, od veleslaloma v Meribelu marca 2015, ko je dala vse od sebe ampak vseeno za las izgubila boj za drugi veliki kristalni globus v svoji karieri. Mogoče se celo strinjam, ampak po drugi strani pa moram reči, da razumem tako Tino kot tudi Ivico Kostelića in še mnoge, ki niso znali končati na vrhuncu.  Predstavljajte si, da od rane mladosti počnete določeno stvar v kateri ste med najboljšimi na svetu in ji posvečate vsak svoj trenutek, potem pa kar naenkrat morate to stvar opustiti in začeti vse skupaj na novo.  Verjetno ni ravno prijetno.”

Komentar Aleša Smrekarja v Športni zgodbi

Snapchat zgodba na Val202si