Za slovenske košarkarje in vse, ki ji spremljamo, je bilo gostovanje v Mitrovici preskok v drug košarkarski svet

Naši reprezentanti, vajeni igranja v profesionalnih, dobro organiziranih evropskih klubih, so trčili ob igralce, med katerimi jih osmerica igra v kosovski ligi – le štirje pa v tujini. Ob vprašanju, v katerem hotelu stanujejo kosovski reprezentanti, so bili naši presenečeni. Namreč – v nobenem!

Fantje so večinoma iz Prištine ali pa igrajo v tamkajšnjem klubu Sigal in stanujejo kar doma. Tisti, ki so od drugod, stanujejo pri soigralcih ali pa pri prijateljih. Le morda kakšen posameznik je v hotelu. Naši košarkarji so seveda tudi v Sloveniji skupaj v hotelu.

Tekma je bila sprva načrtovana v dvorani v Prištini, vendar tam še niso prenovili parketa – trudijo se že pet let, vendar se vsi razpisi ponesrečijo. No, to  je tudi  nam dokaj znana zgodba.

Na tem parketu je prištinski klub koval svoje uspehe – v evropskem pokalu je dvakrat zmagal doma. Parket je namreč tako neraven, da se na nekaterih mestih žoga sploh ne odbija, kar preseneti goste, domači pa jim z lahkoto ukradejo žogo in dosežejo koš. Ponekod je nevarno za zvin gležnja.

Tekmo sta Kosovo in Slovenija odigrala v Mitrovici, kjer je bila za gostujočo klopjo  zaščita, ograda,  da so košarkarji varni pred letečimi predmeti – za Slovence tokrat to na srečo niti ne bi bilo potrebno.

Dvorana v Mitrovici je bila  polna, svojemu igralcu Hajriziju pa so žvižgali, ker je pred kratkim prestopil iz Mitrovice v Prištino; pred dnevi so pred dvorano celo zažgali njegov dres.

Košarkarske kvalifikacije so za novo državo in novo reprezentanco velik dogodek, čeprav je po štirih tekmah  Kosovo  še brez zmage. Privoščimo mu kakšno, vendar pa seveda ne proti Sloveniji. Navijači so kosovske košarkarje po tekmi navdušeno nagradili z aplavzom za borbeno predstavo, čeprav so izgubili.

Številni so se po tekmi slikali z njimi in seveda tudi z našim Goranom Dragićem, kar se je Goranu zgodilo  že pred tednom dni v Bolgariji in je zanj stalnica tako rekoč na vsakem koraku.

Košarkarski reprezentanti Kosova nas na ulicah gledajo s številnih plakatov za tekmo in tudi oglasov za pokrovitelje. So ponos države, ki ji zares ni lahko. Da bi se košarka razvila do konkurenčne evropske ravni, pa ji še veliko manjka. Do zdaj je reprezentantom uspelo dobiti le en polčas na tekmi, morda pa bodo kmalu tudi celo tekmo.

Franci Pavšer