Izštekani

Izštekani Širom

Trije neutrudni glasbeni raziskovalci so se izštekavali v obratni smeri

Za prikaz vsebine morate omogočiti vtičnike za družabna omrežja (Twitter, Facebook, Instagram, YouTube...), ki uporabljajo piškotke za sledenje uporabnikom.

S pritiskom na "v redu" se strinjate z uporabo piškotkov! Več o piškotkih

Izštekano jesen je odprla izvrstna domača zasedba Širom. Sestavljajo jo multiinstrumentalisti in vsestranski glasbeniki Ana Kravanja, Samo Kutin in Iztok Koren. Svojo povsem akustično instrumentalno glasbo so letos strnili na prvencu “I.”. Poleg plošče, ki je julija izšla tudi na Japonskem, bodo v Izštekanih predstavili nove skladbe in se razširili za dvakrat! Z njimi bodo vokalistka in gledališčnica Tea Vidmar, japonski zvočni in vizualni umetnik Yoshio Machida ter elektronski eksperimentator in nojzer Neven M. Agalma. Res je, tokrat je šlo izštekavanje tudi v obratni smeri, akustični glasbi je bila dodana elektronika.

FOTOGALERIJA

Seme sodelovanja so trije neutrudni glasbeni raziskovalci posadili pred dobrimi tremi leti, ko sta šli zasedbi Štefan Kovač Marko banda in Najoua na skupno turnejo po Evropi. Ana Kravanja in Samo Kutin, ki ju poznamo po duu kalimb Najoua in delovanju v mnogih drugih skupinah, ter Iztok Koren, član prekmurskih Štefan Kovač Marko banda in Hexenbrutal, so začutili klic glasbenih prostranstev. Leto in pol kasneje so se podali vanja, ne vedoč, kam jih bo poneslo.

“Ena od začetnih zamisli je bila igrati trance in dronersko muziko. A ko smo se prepustili improvizaciji, se nismo več omejevali,” so povedali v intervjuju za Val 202.

Kar je nastalo, je težko opredeliti. Glasba tria je kompleksna in minimalistična obenem, povsem akustična, nežna in napeta, ponavljajoča in stalno spreminjajoča se. V njej poleg ljudskih elementov, ki prinašajo odmeve domala vsega sveta, najdemo tudi sodobne urbane žanre, od psihedeličnega transa do post rocka. Njihov instrumentarij pa je prava razstava neobičajnih, tudi doma narejenih glasbil: ukulele, kalimbe, brač, doma izdelane harfe, jekleni boben (steel pan), violina, viola, ribab, obročni boben (bendir), banjo, bas boben, cevni zvonci, balafon, ropotulje, lonci…. “Uživamo v muziciranju, improviziranju, v raziskovanju instrumentov in njihovih možnosti,” pravijo. “Naše ustvarjanje je kot dolgo, razburkano potovanje, na koncu katerega je idiličen otok.”

Kdor jih je spoznal, se strinja, da so Širom nekaj najboljšega, kar se je zgodilo domačemu glasbenemu prizorišču v zadnjem času. In v Izštekanih se je prvič zgodilo, da bodo sicer povsem akustični Širom igrali na – štrom! Zasedba bo podvojena, Samu, Ani in Iztoku se bodo pridružili še trije zanimivi glasbeniki. Glas je prispevala vokalistka in gledališčnica Tea Vidmar. Japonski zvočni in vizualni umetnik Yoshio Machida, ki je zaslužen za izid prvenca Širom na Japonskem in se te dni ravno mudi na evropski turneji, je igral jekleni boben. Elektronski eksperimentator in nojzer Neven M. Agalma pa je zvočil v svojem električno-hrupnem slogu. Skladbam s prvenca so dodali nove s prihajajočega drugega albuma, ki je napovedan za prihodnje leto. Z gosti pa so se izdatno prepustili improvizaciji. Širom so novi kult na slovenski sceni, nesporna poslastica za vse, tako poznavalce kot tudi naključne mimoidoče. Zato si nikakor ne privoščite, da ne bi bili zraven. Prištekajte se na Izštekane na Valu 202 v torek 20. septembra 2016 ob 22.25, prek radijskih valov ali prek spleta.

 

POGLED NAPREJ:

18. oktobra 2016 v Izštekane po petnajstih letih znova prihaja legendarni primorski kantavtor Drago Mislej-MEF. Z ekipo se pravkar intenzivno pripravlja na snemanje novega albuma in v oddaji boste priče številnim premiernim izvedbam novih pesmi

15. novembra 2016 bo v Izštekanih prvič nastopil nič manj legendarni slovenski rap pionir Recycleman. Ja, zgodovina je hotela tako, da v oddaji še ni nastopil, ne kot Ali En, ne kot Dalaj Eegol. To je milo rečeno nenavadno, saj lahko na njegovem prvem slovenskem rap albumu “Leva scena” slišimo verze: “Z mano se strinja vsaj pol sveta, podporo dajo mi vsi, zmeraj prvi Longyka.” No, če se zgodovina kdaj zmoti, jo je vsekakor bolje popravljati kot ponavljati. Recycleman je s spremljevalno zasedbo v teh mesecih znova koncertno aktiven in pričakovati je lepa izštekana presenečenja.

6. decembra 2016 pa ste vabljeni v ljubljanski Kino Šiška, kjer bo vnovič zaživela tradicionalna manifestacija Izštekanih 10. Ključno geslo tokratne izdaje bo Sounds of Slovenia. Na odru se bo zvrstilo vsaj štirideset odličnih glasbenikov v vsaj dvajsetih znanih skladbah, od katerih nobena ne bo zvenela na znan način… Več pa še ne povemo, kar ugibajte.