Voda je njegova tinta, telo njegovo pero, bazen njegova knjiga. “V življenju sem najprej in le plavalec,” so njegove besede. Besede najuspešnejšega športnika vseh časov Michaela Phelpsa. Res je bil željan svojo olimpijsko povest zaključiti še bolj popolno. Z novimi uspehi in presežki, o katerih bodo sanjale generacije.

Po igrah v Londonu, kjer je olimpijsko zbirko medalj zakoličil pri številu 22, od tega 18 zlatih, je že končal svojo kariero, a slabi dve leti pozneje napovedal vrnitev. Konec junija pa si prav na svoj rojstni dan priplaval vozovnico za pete olimpijske igre. Veliko je razlogov, zakaj takšna predanost plavanju in zakaj garanje tudi med prazniki. Prvi med njimi pa želja, da dokaže predvsem sebi, česa je sposoben ob zares vrhunski pripravljenosti in kakšne so pravzaprav še njegove sposobnosti.

Z 31 leti in 40 dnevi je v Riu z zmago na 200 m delfin postal najstarejši plavalni olimpijski zmagovalec v zgodovini, z zmago na 200 m mešano pa je to mejo še dvignil. Medtem je ta dosežek presegel njegov 35-letni rojak Anthony Ervin, po 16 letih znova najhitrejši v olimpijski areni v disciplini 50 m prosto.

A vrnimo se k Phelpsu. 2168 let je Zapis o Leonidasu z Rodosa, z dvanajstimi posamičnimi olimpijskimi naslovi kljuboval času, različnim civilizacijam, vojnam, spremembam in napredku. Omenjeni junak je namreč okoli 150 let pred našim štetjem postal prvak v treh disciplinah na štirih zaporednih olimpijskih igrah. Peti dan olimpijskega plavalnega programa v Riu de Janeiru je ta rekord antične šprinterske legende prekinil Michael Phelps, s 14. zlatimi zdaj tudi v posameznih nastopih.

V zgodovinski knjigi Leonidas ostaja, a Michael Phelps ga bo kot legenda preživel. Čeprav se sam noče primerjati z nikomer. Na presežek v Pekingu nikoli ni gledal primerjalno z Markom Spitzem, ki je v teh dneh prisoten na olimpijskem prizorišču tudi kot komentator domače športne televizije. Ves čas si je želel postati prvi Michael Phelps in ne drugi Mark Spitz. In o tem je sanjal že kot otrok. Početi in narediti stvari, ki jih ne bo nihče. Na svoj način se sprosti tudi pred tekmovanji, s slušalkami na glavi posluša Eminema, Young Yezzya in country pevca Erica Churcha.

Da mu je glasba blizu, je dokazal tudi v videu, ki ga je ameriška ekipa posnela pred igrami v Riu. Sicer pa, tako kot je s plavanjem nenasiten Phelps, tako nenasitna bi lahko bila tudi današnja zgodba. A svet se vrti naprej, Phelps je pri svoji zaročenki in trimesečnem sinu Boomerju, vi pa, verjamem, tudi vsak po svoje.

Congratulations @MichaelPhelps on winning your 22nd #gold! #Swimming #Olympicshttps://t.co/Zq17rBVDcB

— Olympics (@Olympics) August 12, 2016

Uršula Majcen