Če tega, kar počneš, nimaš rad, potem kar pozabi na uspeh. Vasilij Žbogar je znal inteligentno izkoristiti svoje prednosti in je pri štiridesetih prijadral do nove olimpijske medalje.

Vasilij Žbogar je edini od slovenskih olimpijcev v Riu de Janeiru že pred začetkom iger vedel, kako je osvojiti olimpijsko medaljo.  Imel je že dve – srebrno iz Pekinga in bronasto iz Aten.  Ampak včerajšnjega srebra, prvega v razredu finn, se je vseeno razveselil kot  otrok.

Samo štirje slovenski športniki so se do včeraj lahko pohvalili, da imajo tri ali več olimpijskih medalj – Tina Maze, Rajmond Debevec, Iztok Čop in Luka Špik. Ugledni druščini se je včeraj pridružil še najboljši slovenski jadralec, ki je na svojih petih olimpijskih igrah prijadral še do tretje kolajne – in  to kako!

Predvsem inteligentno, do potankosti je vsak trenutek vedel, kaj mora storiti, tako kot tudi Tina, Rajmond, Iztok in Luka. In to je odlika le redkih – v danem trenutku izbrati pravo odločitev – Tina je vedela, na katerih mestih mora tvegati in na katerih voziti previdno, sploh v smuku, Rajmond je vedel, kako mora ohraniti mirno roko v najbolj stresnih trenutkih, Iztok in Luka pa sta se zavedala svoje moči, a tekmece vseeno premagovala z glavo. Takrat, ko so za trenutek popustili, sta šla prek praga bolečine in se odlepila od njih.

“Čisto preprosto – če tega, kar počneš, nimaš rad, potem kar pozabi na uspeh.”

Vasilij je upravičeno v tej druščini. Vedel je, da mora v prvih dveh regatah izkoristiti svoje razmere – dokaj šibek in spremenljiv veter, podoben tistemu v Izoli, napoved je namreč potem obetala štiri nastope v močnem vetru in ob visokih atlantskih valovih, v razmerah torej, ki so mu vse prej kot pisane na kožo. In je prvi dan enkrat zmagal in bil tretji, ter na odprto morje, daleč iz zaliva Guanabara,  drugi dan odjadral kot vodilni v skupnem seštevku. Vedel je, da bo to mesto težko obdržal v konkurenci odličnega, kar 11 let mlajšega in fizično veliko močnejšega Britanca Gilesa Scotta.

Ampak, ker je inteligenten športnik, ki je, mimogrede, lani ob napornih treningih tudi diplomiral na Fakulteti za management v Kopru,  je vedel tudi to, da se s pametnim jadranjem in uvrstitvami med deseterico lahko brez težav kosa s tekmeci. In je to tudi storil – čeprav se je vsak dan na obalo vračal do konca izčrpan. Kot je povedala fizioterapevtka Nežka Poljanšek,  spremljevalka Tine Maze v času njenih največjih zmag, po tekmovanjih še nikoli ni videla tako izčrpanega telesa, kot je bilo Vasilijevo.

Ampak takšen pač je, nepopustljiv. In tudi v tem je čisto podoben četverici, ki se ji je s tretjim olimpijski odličjem pridružil. Čeprav včeraj ni bil trenutek za vprašanje, ali bo kljub štiridesetim letom mogoče vztrajal še 4 leta, do Tokia, mu ga je vseeno zastavil eden od naših poslušalcev in Vasilij je mirno odgovoril.

In tudi zaradi slišanega je Vasilij Žbogar šampion, tako kot Tina, Rajmond, Iztok in Luka.  Čisto preprosto – če tega, kar počneš, nimaš rad, potem kar pozabi na uspeh. In to na kateremkoli področju.

Priporočamo:
VIDEO: Srebrni Vasilij Žbogar
INTERVJU: “Rad bi se naspal, potem pa naj Izola eksplodira!”

Aleš Smrekar