Nino Batagelj izbere knjigo To sem jaz Zlatan Ibrahimović

Nino Batagelj ima neizmeren smisel za humor. Vsaj pred, med in po snemanju tega pogovora za knjižni namig sem se nasmejala do solz, pa čeprav je iz njegovih ust padla tudi kaka črna šala na svoj račun. Zakaj? Ker je osemindvajset letni Nino pred leti utrpel poškodbo hrbtenice, postal tetraplegik in pristal na “okroglih nogah”, ki zdaj ne rolkajo več, temveč vozičkajo po rampi.

Ko ti je jasno, pa se ti zdi da ti je jasno, pa ti potem spet ni jasno…kaj se ti je zgodilo. “Ni u izi, ni pa tudi tako težko, da ne bi mogel živeti naprej”, je dejal v enem izmed pogovorov. In ker je življenje potrebno izkoristiti, kot pravi, se loteva navadnih in malo manj navadnih izzivov.

Ker se je ukvarjal z hitrostnim rolkanjem (z rolerji se je spustil po bob stezi v Sarajevu!) se tudi z vozičkom zdaj spušča po skate parku. Vragolije počne v wake parku, kjer poskuša voziti wakeboard in precej velik izziv mu predstavlja start iz rampe, pozimi pa smuča z monoskijem.

Pravi da bolj uživa v življenju kot kdo, ki se mu nič ne da. Od sebe da maksimum, kar pa je včasih na meji bizarnega in odštekanega. Med drugim je bizarno tudi to, kot pravi sam, da se je lotil branja knjige Jaz sem Zlatan Ibrahimović. Pričakoval je, no ja, niti ni nekaj pričakoval.

“Berem jo v angleškem jeziku – I am Zlatan. In ta Zlatan je res nekaj posebnega. Branje je enostavno. Ampak dejansko, ko slišiš vse te stereotipe o njem, po branju te knjige ugotoviš, da jih Zlatan potrdi in še nadgradi.”

Sicer pa se je lotil tudi knjige Timurja Vermesa Spet je tu.

“Knjiga govori o tem, kako se Hitler sredi Berlina zbudi v današnjem času. Opisuje, kako prebujen vidi svet okoli sebe in seveda tudi veliko Nemčijo. Lahko izdam samo to, da je navdušen nad združeno Evropo.”

Nino Batagelj je eden od ambasadorjev teka Wings for Life World Run, o njem pa je Ivan Cojbasic posnel tudi dokumentarni film.

Zanimivo branje:

Kritika knjige I am zlatan v The Guardianu

Vsebina knjige Spet je tu nemškega avtorjaTimurja Vermesa

Spoznajte Nina Batagelja (Aktivni.si)

Dokumentarec o ambasadorju na invalidskem vozičku (Wings for life- World run)

Vozičkanje po skate parku (Siol.si)

Dan z Ninom Batageljem (Wings for life- World run)

Recenzija knjige Jaz sem Zlatan Ibrahimović

Spletna stran knjige I am Zlatan

 

 

Simona Habič