Olimpijske igre

Kdor ne skače, ni Sloven’c

Poznate vse naturalizirane slovenske olimpijce?

Globalizacija je že zdavnaj poskrbela, da je tudi v olimpijskih reprezentancah veliko naturaliziranih športnikov. Praviloma so med njimi takšni, ki dosegajo vidnejše rezultate in nekaj jih je že nastopalo tudi za Slovenijo oziroma so tudi v naši letošnji olimpijski reprezentanci.

V olimpijski reprezentanci v Riu je en naturalizirani Slovenec, namiznoteniški igralec Bojan Tokić, ki je bil rojen v bosanskem Jajcu in je skupaj z družino prišel leta 1991 v Novo Gorico kot begunec. So pa letošnje olimpijske igre dodatna tovrstna posebnost s slovenskim športnikom, ki nastopa za drugo državo, to je kajakaš Jure Meglič v izbrani vrsti Azerbajdžana. Podobne načrte je imel tudi teniški igralec Aljaž Bedene, ki pa mu niso dovolili nastopiti za Veliko Britanijo, saj je v preteklosti Slovenijo zastopal v Davisovem pokalu.

Poglejmo še v zgodovino slovenskih nastopov na letnih olimpijadah: Leta 1996 v Atlanti je bila v 37-članski odpravi v vzhodni Nemčiji rojena Britta Bilač, ki je tekmovala v skoku v višino.

Leta 2000 je v Sydney odpotovala 73-članska odprava, v njej prvič rokometna reprezentanca in Zoran Jovičić, ki se je rodil v Tuzli in v Švici rojeni Gregor Cvijić.

Leta 2004 v Atenah, kamor je Slovenija poslala doslej največ,  79 športnikov, je v slovenskem olimpijskem dresu nastopila jamajška atletinja Marlene Ottey, v rokometni reprezentanci pa Belorus Sergej Rutenka.

V Pekingu leta 2008 je bila v atletski ekipi Marija Šestak, ki je mladost preživela v Srbiji,  slovenska kolesarka italijanskega rodu Sigrid Corneo ter prvič že prej omenjeni Bojan Tokić.

Svoj drugi nastop sta pred štirimi leti v Londonu opravila Bojan Tokić in Marija Šestak, v atletski ekipi je bil tudi Američan Brent LaRue. V Splitu rojena Franka Anić je nastopila v tekvandoju, kjer je tekmoval tudi Ivan Trajković, ki se je rodil v Zagrebu.

Nihče izmed naturaliziranih Slovencev še ni osvojil olimpijske medalje.