Olimpijske igre

Čudežna kulisa jadralskega zaliva

Tokratno razglednico pošiljamo iz Marine de Gloria, jadralnega prizorišča letošnjih olimpijskih iger. Marina je postavljena v park Flamengo, ki je največje rekreativno območje tega velemesta, park oziroma predel mesta, ki je dobil ime po nizozemskih oziroma flamskih priseljencih, pa je znan tudi po najbolj priljubljenem brazilskem nogometnem klubu. Marina v zalivu Guanabara ponuja tisti razgled na okoliške vzpetine, ki jih lahko vidite na slikah oziroma razglednicah iz Ria, ko smo že ravno pri razglednicah.

Tukaj so se januarja leta 1502 izkrcali Portugalci in zaliv poimenovali Januarska reka. Jadralci sredi napornih olimpijskih bojev za lepote zaliva nimajo časa, kulisa je namenjena bolj obiskovalcem, smo pa za opis povprašali izkušenega irskega jadralca Trevorja Millarja, ki je bil pri vseh treh olimpijskih odličjih Vasilija Žbogarja član njegovega strokovnega štaba in pozna tako rekoč vsa prizorišča, kar jih premore jadralni svet.

“Prizorišče je lepo, vleče te, da vsak dan prideš sem, kajti naravna kulisa je dih jemajoča. Težko bi našel lepšo obalo, ampak prav ta razgibana obala povzroča jadralcem težave. Veter namreč stalno spreminja smer. Zame je bilo tukajšnje tekmovanje čudovita izkušnja, sodeloval sem na poti do dveh medalj in domov se vračam zelo zadovoljen.”

V marini so običajno zasidrane tudi prestižne jahte brazilskih bogatašev, ki pa so jih za čas olimpijskih jadralnih bojev umaknili. Sicer visoki valovi Atlantskega oceana niti niso najbolj privlačno okolje za križarjenje z jahtami. Zaliv Guanabara pa v preteklosti ni gostil jadralnih tekmovanj.

Trevor Millar: “Tukaj smo prvič, Rio doslej ni bil na jadralnem zemljevidu, saj ni gostil svetovnega pokala ali drugih večjih tekmovanj. Jadralno prizorišče je bilo v Brazilijo doslej približno 100 kilometrov bolj severno. Vse posadke so bile pred temi igrami postavljene v novo okolje, vendar so si lahko velike nacije tukaj privoščile jadralno bazo, zato da so njihovi tekmovalci hodili trenirat sem, še zlasti med evropskim zimskim premorom. Za slovenske jadralce takšen koncept ni bil možen, ampak mislim, da so tudi v Sloveniji vetrovi šibki in spremenljivi. Tu v Riu so enake razmere in slovenski jadralci so jih vajeni.”

Kar zadeva vetrove, imamo torej Rio tudi v Sloveniji, kot nam je povedal izkušeni jadralec Trevor Millar. Samo še njihove plaže uvozimo, pa bo.