Terenski Val

Dan poln planinskih doživetij

13479715_10209898537247155_588856318_n
foto: Val 202

Vala 202 to soboto ni bil doma. Čeprav se na Golteh tudi smuča, pustimo zimo, tu je poletje in čas za dan, poln planinskih doživetij. Družili smo se s tistimi, ki skrbijo za varstvo gorske narave, so prehodili Rdečo pot Vie alpine in rešujejo tiste, ki jim pot v gorah prekriža nesreča. Preverili smo, koliko let je že zavarovana planika in kaj je Mozirska požganija. Pa tudi to, kolikokrat se zažge kruh oskrbniku Filipu Vrabiču v Mozirski koči, ki letos praznuje 120 let.

Čez Slovenijo poteka kar nekaj pešpoti, imamo tudi našo Slovensko planinsko pot, prečkata pa jo tudi dva odseka Vie Alpine – gre za 5 mednarodnih pešpoti skozi 8 držav v skupni dolžini več kot 5000 km. Lani je Rdečo pot od Monaka do Trsta prehodil Velenjčan Igor Gruber. To v številkah pomeni, da je v 107-ih dneh prehodil 2640 kilometrov, 139 višinskih kilometrov in izgubil 18 kilogramov. Igor Gruber  se sicer v gorah dobro znajde, saj je gorski vodnik. Že prej je prehodil tudi Slovensko planinsko pot. A vseeno koliko se je po poklicu računalničar pripravljal na pot od Sredozemskega do Jadranskega morja?

Letos mineva 60 let od ustanovitve Mladinske komisije Planinske zveze Slovenije, ki vsako leto organizira delavnice, pohode in tabore za mlade planince. Prizadevajo si za večjo povezanost otrok, najstnikov in študentov z naravo in vzpodbujajo zdrav življenjski slog. To jim očitno uspeva, saj se zadnja leta število mladih članov povečuje. V Planinski zvezi Slovenije je bilo leta 2014 včlanjenih 13.500 mladih planincev, lani že 17.000. Uršula Zaletelj se je o popularizaciji planinstva pogovarjala z Matejem Ogorevcem, planinskim vodnikom PD Domžale in nekdanjim načelnikom Mladinske komisije.

Današnji dan ni namenjen samo uživanju ampak tudi temu, da še enkrat povemo, da je za našo gorsko naravo treba skrbeti. Oboje je tukaj na Golteh združeno v organiziranih izletih s predstavitvijo tukajšnjih naravnih znamenitosti. Med njimi je tudi gozdni rezervat Mozirska požganija, površina ki jo je leta 1950 zajel požar. Tudi o tem nam bo zdaj več povedal Marijan Denša, domačin in član izvršnega odbora Komisije za varstvo gorske narave PZS.

V primerjavi z enakim obdobjem lani nam gre letos, glede nesreč v gorah, nekoliko bolje. Do začetka junija je bilo teh 95, lani osem več. Ampak kolikor jih je, jih je preveč. A vendar tudi v takih trenutkih nismo sami. Gorski reševalci so letos največkrat pomagali državljanom Slovenije, sledijo Hrvati, nato Nemci in Poljaki. Med najbolj obremenjena društva gorske reševalne službe v začetku leta pa sodijo Kamnik, Tolmin, Radovljica in Bohinj. Z gorskim reševalcem Gašperjem Knezom se je pogovarjala Veronika Gnezda.

Kakšen bi bil dan Slovenskih planinskih doživetij, ki so ga pripravili Planinska zveza Slovenije, Planinsko društvo Mozirje in RTC Golte, če tu ne bi bil vsaj en predsednik. To je seveda predsednik Planinske zveze Bojan Rotovnik.

Danes se odpira slovenska turnokolesarska pot, gre za velik projekt Planinske zveze Slovenije. Ture bodo speljane po vsej Sloveniji, pot je zasnoval načelnik Komisije za turno kolesarstvo pri PZS Jože Rovan.