Prvi del evropskega nogometnega prvenstva je konec, v Franciji pa se za naslov najboljšega na stari celini poteguje še 16 ekip. Boštjan Janežič, Aljaž Golčer, Marko Cirman, Jože Pepevnik in voditelj Luka Petrič so se na radijski okrogli mizi pogovarjali o Cristianu Ronaldu, ki je ta teden vrgel novinarjev mikrofon v jezero, potem pa dvakrat izenačil za preboj Portugalcev v osmino finala. Tudi o srečnem dnevu za otoške države, ki se začnejo na I. V izločilnih bojih so prvič Irci in Islandci. Eden junakov hrvaškega tabora je selektor Ante Čačič, slišali boste kakšen vtis je pustil v Ljudskem vrtu, nekaj mesecev je bil namreč trener Maribora, peterica nogometnih novinarjev in poznavalcev pa je izbrala tudi najboljšo enasterico skupinskega dela.

Kdo se bo uvrstil v četrtfinale?

Tretji teden zapored je pet radijskih sodelavcev sedlo za mizo in razpravljalo o evropskem nogometnem prvenstvu, tokrat o zaključku skupinskega dela tekmovanja.

Boštjana Janežiča, Aljaža Golčerja, Marka Cirmana, Jožeta Pepevnika in Luko Petriča so izmed 24 ekip najbolj prepričali in navdušili Nemci, Hrvati in tudi Valižani ter Madžari.

Od teh ekip so le Nemci na težji polovici žreba, skupaj z Italijani, Španci, Francozi in Angleži. Vse ekipe skupaj imajo 20 naslovov svetovnega in evropskega prvaka, na drugi polovici pa ni ekipe, ki bi že osvojila veliko tekmovanje.

Jože Pepevnik pravi, da bodo tiste ekipe iz zgornje polovice žreba zdaj videle izjemno priložnost za nastop v finalu. V prvi vrsti Belgija in Hrvaška. Marko Cirman meni, da bo evropski naslov pripadel evropski smetani, zbrani v spodnji polovici. Ni nujno, da bodo imeli Hrvati, kot se v zadnjem obdobju rado ponavlja, avtocesto do finala. Aljaž Golčer v 16 ne vidi izrazitega favorita, meni pa, da je med ekipami, ki ne sodijo v ožji krog favoritov, najbolj izstopal Wales.

Tako kot Wales si je tudi Hrvaška priigrala mesto na ugodnejši polovici žreba.

Špancem so prizadejali prvi poraz na evropskih prvenstvih po letu 2004 in so se jim tako tudi oddolžili za poraz in izpad na zadnjem Euru.

Stanje v hrvaški reprezentanci ocenjuje Srdjan Fabijanac s hrvaškega nacionalnega radia: “Vso svojo kakovost je pokazal Ivan Perišić in prejel čestitke od vseh. Zame je že dve leti najboljši igralec hrvaške reprezentance. Vsaj najbolj stanoviten. Že v kvalifikacijah za svetovno prvenstvo je bil dober, pa potem tudi na svetovnem prvenstvu, kjer se hrvaška ni pokazala v najboljši luči. Vseskozi igra na dobro, zabija pomembne gole, in to mu je uspelo tudi proti Španiji. Zmaga je Hrvaško nepričakovano vrgla v drugo polovico žreba in nam odprla precej možnosti za nadaljevanje tekmovanja. Hrvaška se je s tem izognila vsem favoritom. Veliko stvari se je ujelo, odlična forma, igralci so motivirani, ni težav s poškodbami, če ne upoštevamo Modrićeve, ki pa ni pretirana. Mislim, da smo lahko optimisti pred izločilnimi boji.”

Jože Pepevnik pravi, da so Hrvati dokazali, da zmorejo igrati tudi brez Luke Modrića. To bi lahko dvignilo samozavest celotne ekipe in tudi zaupanje v selektorja Čačića.

Boštjan Janežič se spominja Čačića še iz časov, ko je bil trener Maribora. Pravi, da je ljudski človek, ki zna poskrbeti za dobro vzdušje v moštvu in da je bil v napoto športnemu direktorju Zlatku Zahoviču, saj je hitro v Ljudskem vrtu požel aplavze, prej kaj takega Milaniču dolgo ni uspelo. Dodal je še, da Čačić ne slovi kot najbolj delaven trener. Morda mu zaradi tega selektorsko delo ustreza bolj kot trenersko.

Tretji podkast Žoga je okrogla, miza pa tudi ni minil brez Cristiana Ronalda, ki je na dan odločilne tekme proti Madžarski mikrofon novinarja televizije CM zalučal v bližnje jezero. Marko Cirman je razjasnil, da je Ronaldo v sporu s tem pretežno tabloidnim medijem. Za njih ne daje izjav, spor se vleče že nekaj let,

Ronaldo na novinarskih konferencah na vprašanja CM-a ne odgovarja. CM je v preteklosti o Ronaldu zapisal nekaj neresnic, še posebej so portugalsko sedmico zbodle laži o njegovi družini. Odzvala se je tudi televizija CM. Informacijski direktor Carlos Rodrigues je v večernih poročilih prilil še nekaj olja na ogenj, ko je dejal: “Danes sta se zgodili dve pomembni, celo zgodovinski zadevi. Prva je ta, da je Lionel Messi blestel na Copi Americi in druga, da je Cristiano zalučal mikrofon v jezero.”

Po uvrstitvi izbrane vrste v izločilne boje je bila najpogostejša beseda v portugalskih medijih olajšanje. Za Portugalci je 270 minut trpljenja njihovih navijačev, festival zgrešenih priložnosti in egoistične igre Cristiana Ronalda. Cirman pravi, da je Ronaldo še enkrat dokazal, da mu pravzaprav ni mar za ekipo in dodal, da ni lahko biti Ronaldov soigralec. Njegovi soigralci na igrišču izpadejo kot talci in ne morejo razviti svojega potenciala.

Številni so po napredovanju stopili v bran Ronaldu. Njegov soigralec iz reprezentance in madridskega Reala Fabio Coentrao pa je na Facebooku zapisal: “Oglasite se zdaj, papagaji!”

Peterica radijskih novinarjev je povedala svojo idealno enajsterico skupinskega dela. Največkrat izbrana imena so bila Gareth Bale, Andres Iniesta, Dmitri Payet, Ivan Perišić, Jerome Boateng, Giorgio Chiellini in Leonardo Bonucci.

Luka Petrič