Petkova izvidnica

VIDEO: “Če si divjak, nisi junak!”

Na terenu smo preverjali tveganja, ki jih prinaša prehitra vožnja. S policisti smo lovili prehitre voznike, bili na tečaju varne vožnje, se pogovarjali z udeležencem nesreče, ki je zaradi posledic na invalidskem vozičku.

Vozim202-1
foto: Val 202
PODKAST: Prenesi Vozim 202 Izvidnico

Prehitra vožnja je najpogostejši vzrok nesreč. Letos jih je zaradi prehitre vožnje v prometnih nesrečah umrlo že 22. Kaj storiti, da bi se vozniki na cesti obnašali bolj odgovorno, kaj žene motoriste, da zavestno tvegajo, kako opisujejo mladi izkušnjo na poligonu varne vožnje in zgodba invalida, ki mu je nesreča spremenila življenje.

“Če si divjak, nisi junak!” – če si na cesti divjak, se lahko konča tudi tragično.

NA TERENU: Motorist 38 km/h prehiter

S policijsko patruljo smo se odpravili na teren z radarjem. Večina voznikov je vozila v mejah normale, nekateri so prejeli opozorila, nekaj jih je bilo prehitrih. Na ljubljanskem Rudniku pa smo na radar ujeli motorista, ki se je peljal 98 km/h, kjer je omejitev 60 km/h. Kaznovan je bil z devetimi kazenskimi točkami in 1000 evri kazni.

“Peljal sem močno prehitro. Mudilo se mi je, ampak to ne sme biti izgovor. Policisti zgolj opravljajo svoje delo. Če izvem za patruljo sem bolj previden.”

Na Vranskem smo se s štirimi mladimi vozniki pod budnim očesom inštruktorja udeležili tečaja varne vožnje.

NA TEČAJU: Kako vozijo mladi

“Nekateri mladi vozniki nimajo občutka za hitrost. Presenečeni so bili nad zaviralno potjo,” pove inštruktor Brane Legan. Eden izmed udeležencev je dodal, da ga je kot mladega voznika sicer še nekoliko strah hitrosti, a da si predstavlja, kako je v hitrosti mogoče tudi uživati.

IZKUŠNJA: Zaradi nesreče na invalidskem vozičku

Žiga Breznik je športnik na začetku štiridesetih. Kolesari, smuča in je oče 6-letnih dvojčkov, Tinkare in Rožleta. Je povsem normalen moški – z eno samo izjemo: od poznih najstniških let je na invalidskem vozičku. Tja ga je priklenila nenadna prometna nesreča, ki jo je v vratolomni vožnji zakrivil nasproti vozeči mladi voznik po komaj sedmih dneh od pridobitve vozniškega dovoljenja.

Žiga se je z vozičkom sprijaznil, danes pa o vožnji po pameti predava mladim po srednjih šolah. In kot pravi, je pri tem precej uspešen.

HITROST: Kako se upreti skušnjavi hitrosti

Inštruktor varne vožnje Andrej Brglez je tudi strasten motorist. Priznava, da je včasih vozil prehitro, zdaj se zna upreti skušnjavi. Kako?

“Včasih sem izrazito pretiraval, danes na motorju ne podležem več skušnjavi.”

PSIHOLOGINJA: Kako na hitrost reagirajo možgani

Vožnja (najbrž z motorjem še bolj kot recimo z avtomobilom) je nedvomno dejavnost in užitek, ki napeljuje k nevarnemu početju – to bo potrdila tudi Irma Žuman, psihologinja, ki se ukvarja s prometom, sicer tudi motoristka… Kaj torej motoriste vzpodbuja, razgreva, in kako potem možgani reagirajo na večje hitrosti…

AKCIJA: Od zgodnjega jutra smo na terenu. S policisti danes merimo hitrost po Sloveniji. #izvidnica v živo: http://mp3.rtvslo.si/val202 #policija #radar

A photo posted by Val 202 (@val202si) on