Metulji so ena od najpomembnejših in najbolj pestrih skupin žuželk pa tudi na splošno vseh organizmov. Na svetu je znanih približno 170 tisoč vrst, pri nas približno 3400, od tega je kar 3200 nočnih in le 180 dnevnih. A tudi ta zvrst naravne dediščine je vedno bolj ogrožena. Člani društva za proučevanje in ohranjanje metuljev Slovenije v zadnjih 20 letih opažajo velik upad primernih življenjskih prostorov za številne vrste in s tem tudi upad ali izumrtje posameznih vrst. Med ogroženimi metulji v Sloveniji je tudi deteljin modrin, zato želijo s projektom Deteljin modrin - prezrti biser savskih prodov izboljšati njegov habitat na območju savskih prodov pri Ljubljani. To območje je namreč edino v osrednji Sloveniji, kjer se ta vrsta še pojavlja. A deteljin modrin, ki je slovensko imel dobil po barvi in temu, da se njegova gosenica prehranjuje izključno s turško deteljo, tam ni edini predstavnik dnevnih metuljev. Na območju savskih prodov je bilo namreč odkritih kar 100 vrst.

Metulji so ena najpomembnejših in najbolj pestrih skupin žuželk pa tudi na splošno vseh organizmov. Na svetu je znanih približno 170 tisoč vrst, pri nas približno 3400, od tega je kar 3200 nočnih in le 180 dnevnih. A tudi ta zvrst naravne dediščine je vedno bolj ogrožena. Člani društva za proučevanje in ohranjanje metuljev Slovenije v zadnjih 20 letih opažajo velik upad primernih življenjskih prostorov za številne vrste in s tem tudi upad ali izumrtje posameznih vrst.

Med ogroženimi metulji v Sloveniji je tudi deteljin modrin, zato želijo s projektom Deteljin modrin – prezrti biser savskih prodov izboljšati njegov habitat na območju savskih prodov pri Ljubljani. To območje je namreč edino v osrednji Sloveniji, na katerem se ta vrsta še pojavlja. A deteljin modrin, ki je slovensko ime dobil po barvi in temu, da se njegova gosenica prehranjuje le s turško deteljo, tam ni edini predstavnik dnevnih metuljev. Na območju savskih prodov je bilo namreč odkritih kar 100 vrst.

Foto: Primož Glogovčan

V Sloveniji sta zavarovani 102 vrsti metuljev, od tega je 27 vrst dnevnih metuljev in prav metulj je bil ena izmed prvih zavarovanih vrst pri nas. Rdeči apolon – njegova krila imajo enak vzorec kot planinska markacija – je eden naših najbolj prepoznanih pa tudi ogroženih dnevnih metuljev.

Če boste kje videli rdečega apolona, bodo člani Društva za proučevanje in ohranjanje metuljev Slovenije na spletnem naslovu info.metulji@gmail.com veseli podatka, kdaj in kje je to bilo.

Foto: Barbara Zakšek, http://metulji.biologija.org/

Veronika Gnezda