Eni in edini, edinci

Že pred 50-imi leti so bili življenje in pričakovanja povsem drugačni kot danes, kaj šele pred stotimi leti. Na primer: pred stotimi leti je bilo več žensk, ki so rodile 10 otrok ali več, kot takih z enim samim. Danes bo vsak četrti Evropejec odrasel brez bratov in sester. Novi dokumentarni film Žige Valetiča Svet edincev govori prav o tem, kako je odraščati brez bratov ali sester.

Film Svet edincev je preplet osebnih pripovedi tako staršev kot edincev in edink različnih generacij o svojem otroštvu in o tem, koliko in kako edinstvo vpliva na odraslost.

Žiga je sicer pisatelj – pred leti je napisal odmevno delo Samomor: večplastni fenomen -, prevajalec, publicist zadnje čase pa predvsem scenarist. Je pa tudi edinec in oče edinke in tudi zato se je, izhajajoč iz sebe, lotil povsem vsakdanje teme in vprašanja: koliko otrok imeti?

Znana imena iz sveta edincev so Stalin, Gandhi, Andersen, Elvis Presley, Leonardo da Vinci in John Lennon. Po psihiatričnih statistikah pa prav edinci največkrat poiščejo strokovno pomoč, sledijo jim prvorojenci.