Ime tedna je postal Anton Majcen – Zvone, tekač, ki je zmagal na prvem teku peterk leta 1957 po Poti ob žici okupirane Ljubljane in edini, ki se je udeležil vseh 60 tekov po Poti spominov in tovarištva, kot se imenuje danes. To najbolj priljubljeno rekreativno površino v Ljubljani, izjemno tudi v svetovnem merilu, so letos vpisali tudi v register žive kulturne dediščine.

Ime tedna je postal Anton Majcen - Zvone, tekač, ki je zmagal na prvem teku peterk leta 1957 po Poti ob žici okupirane Ljubljane in edini, ki se je udeležil vseh 60 tekov po Poti spominov in tovarištva, kot se imenuje danes. To najbolj priljubljeno rekreativno površino v Ljubljani, izjemno tudi v svetovnem merilu, so letos vpisali tudi v register žive kulturne dediščine.

"Redno tečem od leta 1954. Zdaj ne treniram več vsak dan, ampak vsak drugi dan. V miru pretečem 5 ali 10 kilometrov."

Zadnjih deset let se mu zdi, da je udeležba na teku in pohodu presegla tudi pričakovanja organizatorjev. "Prvič ni bilo veliko gledalcev. Tekli smo z nahrbtniki in puškami. Te so bile res malo težke."

"Leto sem tekel z dvema vnukinjama, sicer pa se je teka trojk udeležilo kar pet članov naše družine."

Kandidata sta bila tudi:

Aleksander Čeferin, predsednik Nogometne zveze Slovenije, pod okriljem katere je na Brdu pri Kranju zrasel nacionalni nogometni center, kjer se bodo poleg naše pripravljale tudi druge reprezentance in ugledni tuji klubi. 8 in pol milijona evrov vreden kompleks so uradno odprli v družbi 500 gostov, med katerimi so bili najpomembnejši nogometni veljaki iz vse Evrope.

Mitja Okorn, režiser, ki s svojo novo romantično komedijo Planet samskih postavlja nove mejnike v slovenskih kinematografih. V prvih dveh tednih predvajanja si ga je ogledalo več ljudi kot tri najbolj obiskane slovenske filme v celem lanskem letu, zaradi česar si je že prislužil prvo zlato rolo.

_____________

Kako seštevamo glasove, smo zapisali v pravilih glasovanja.

Za poslano SMS sporočilo smo še posebej hvaležni, saj tako prispevate tudi 1 € za socialno ogrožene otroke.  Vsa zbrana sredstva namreč namenjamo projektu Botrstvo v Sloveniji, ki pomaga otrokom v hudih finančnih in socialnih stiskah. Vse pomembne informacije o projektu, kakor tudi zgodbe otrok v stiski, smo zbrali tukaj.

Nejc Jemec