Polet okoli sveta

“Svet je lep in velik”

Lenarčič se bliža polovici poti okoli sveta, pristal na Havajih. Po vzletu v Kaliforniji je imel težave s kontrolnim stolpom, tudi v ZDA naporna birokracija

Za slovenskim pilotom bo kmalu polovica od 42.000 kilometrov dolgega potovanja okoli sveta. Z ultralahkim letalom vseskozi zbira podatke o količini in koncentracijah črnega ogljika, 4. aprila popoldne (po našem času) pa je poletel iz Kalifornije proti Havajem.

V prvem delu šestnajsturnega leta je imel težave pri komunikaciji s kontrolnim stolpom. To mu je povzročilo nemalo odvečnih skrbi pri že tako zahtevni poti. Matevža Lenarčiča smo poklicali, ko je bil nad oceanom, pogovor pa je zaradi slabše povezave kratek.

Koliko vam na poti pomenijo malenkosti, v navednicah, kot so pomoč Slovencev z gorivom, srečanje s sestrično v Kaliforniji? Je to pomembna spodbuda?

Človek lažje funkcionira, če se ima s kom kaj za pomenit, sploh če so težave na poti. Težav je veliko in vsaka pomoč je zlata vredna, tako da – absolutno. Kar se tega tiče, imam samo pozitivne izkušnje. Kar se pa tiče birokracije, to je pa vsako leto slabše.

Slišali smo o vašem slalomiranju med nevihtnimi oblaki, o turbulencah, sami omenjate birokratske težave, kako se potem med šestnajst in več urnim poletom osredotočite na samo pilotiranje, je kaj težav z zbranostjo, z odganjanjem spanca?

Seveda so težave. Težave so predvsem zato, ker danes zjutraj odleteti še v mraku, preobremenjen z letalom, že to je precej zahtevna zadeva. Potem ti pa začnejo ti kontrolorji težiti, pa … v bistvu res … postavljajo polet pod vprašaj, varnost poleta pod vprašaj, prav zares, to njihovo nerazumevanje … Koncentracija pa – če so težave, je vedno stoodstotna, če ni težav, je pa malo manj.

Morda z vaše strani kakšno sporočilo v Slovenijo?

Ja, lep pozdrav. Svet je lep in velik. Na svetu ni veliko ljudi, tu, kjer sem letel, je vse prazno, tako da naj se nikar ne bojijo beguncev. Če ne bodo prišli zdaj, bodo prišli drugič, vsekakor pridejo.