Polet okoli sveta

Matevž Lenarčič se je podal na pot okoli sveta

"Misija združuje in povezuje, išče odgovore in skuša problematizirati vidike, ki so na nek način zanemarjeni ali pa so bili nedosegljivi."

Spletna stran projekta

Po zapletih z registracijo letala in kasneje še s prestavitvijo vzleta, se je za pilota Matevža Lenarčiča vendarle začela prva od predvidenih trinajstih etap.

Slovenski pilot, za katerega je to že tretji let okoli sveta, načrtuje 42.000 kilometrov dolgo pot, ki naj bi jo opravil v približno mesecu dni, s povprečno hitrostjo 230 kilometrov na uro. Najdaljša razdalja, ki jo bo preletel brez postanka bo 4.200 kilometrov, za kar bo porabil, odvisno od vetra, približno 20 ur.

Po desetih urah prve etape se bo ustavil v Španiji, nato letel do Zelenortskih otokov, prek osrednjega Atlantika na Karibe, do južnega dela Severne Amerike, Havajev, prek Maršalovih otokov, od Guama do Malezije, prek Šrilanke, Indijskega oceana, Združenih Arabskih Emiratov in Savdske Arabije.

Goriva, upa, bo na letalu dovolj za 22 ur letenja. “Izkušenj imam toliko, da bom to zdržal. Letenje na dolge razdalje pomeni, da se leti tudi v relativno slabem vremenu. Takrat ni časa za ukvarjanje z utrujenostjo, zaradi adrenalina ni problemov. Na etapah, ko se nič ne dogaja, pa je lahko zaspanost velik problem, kar rešujem z avtopilotom, da me nekoliko razbremeni. To pa ne pomeni, da bi lahko vmes odspal kakšno kitico.”

V ultralahkem letalu Dynamic WT 9 bo tako med odpravo z imenom Green Light World Flight 2016 preživel skoraj 200 ur. S posebno opremo bo vseskozi zbiral in pošiljal podatke o količini in koncentracijah črnega ogljika. Na ta način bo poskušal doprinesti k odgovoru na vprašanje, koliko in kako ta onesnaževalec ogroža naš planet.